RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Sporazum između tri naroda će nama biti prihvatljiv dok god bude garantirao jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH

Napisano 20.01.2010. 03:04

Komentirajući izjavu odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao vojsku prema Posavini ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum o otcjepljenju od BiH, Josipović je naveo da Mesićev stil karakterizira ležernost u izražavanju. Odnosno, u prijevodu s diplomatskog jezika- da Mesić priča nebuloze i da takve njegove budalaštine ne želi komentirati. 

"Slanje Hrvatske vojske u susjednu zemlju za mene nije opcija. Ali predsjednik Mesić nekad je ležerniji u izražavanju, to je njegov stil. Takve izjave zaista ne želim komentirati", rekao je Josipović.

Josipović je istaknuo da su mu bitni dobri odnosi sa susjedima, zbog kojih je "spreman odustati od tužbe za genocid protiv Srbije", navodeći da je "bolje problem riješiti dogovorom, nego se godinama povlačiti po sudu", prenose hrvatski mediji.

"Vjerujem da će to razumjeti i u krajevima Hrvatske koji su pogođeni ratom. Tužba nije sama sebi svrha pa ako postoji način da se problem riješi na drukčiji način, bolje ga je prihvatiti nego se godinama ili desetljećima povlačiti po sudovima", dodao je Josipović.

Josipović je ocijenio da su odnosi Hrvatske sa većinom susjednih zemalja dobri, iako ima problema na kojima je potrebno raditi.

Granične probleme koje postoje sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom Josipović smatra lako rješivim, a kao malo problematičnija naveo je pitanja sa Slovenijom /arbitraža oko granice, Ljubljanska banka, Krško/, te sa Srbijom u vezi ratnih posljedica, kao i situaciju Hrvata u BiH.

"Hrvatska ima ustavnu obavezu braniti interese svog naroda izvan države, ali samo dok ne zadire u unutrašnje poslove BiH. Nama je najbitnije da sva tri naroda postignu sporazum, bez obzira znači li to tri, pet ili sedam entiteta. Taj sporazum će nama biti prihvatljiv dok god bude garantirao jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH", rekao je Josipović.

U tijeku su pripreme za inauguraciju Josipovića koja je predviđena za 18. veljaču, a istovremeno se u Mostaru priprema neformalno slavlje povodom završetka mandata odlazećeg predsjednika.



SRNA/HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi