RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tri fiksna zastupnika mogu biti puno bolji od 12 fikusnih

Napisano 26.05.2010. 11:13
Sabor - Hrvatska

“Vrijeme je bilo da netko kaže - bolje jedan dobar, nego pet nikakvih”, sadržaj je jedne od desetak elektroničkih poruka koje su, kao reakcija na jučerašnji tekst posvećen 15-godišnjem radu saborskih zastupnika za koje su glasovali Hrvati iz BiH i inozemstva, jučer pristigle u Večernjakov inbox.

Fikusni ili fiksni sabornici

Upravo se u spomenutoj poruci, ispod političko-medijske prašine koja se podigla nakon međustranačkog dogovora Milanović-Kosor, u kojem će dijaspora u budućnosti u saborske klupe dati tri fiksna zastupnika bez obzira koliki broj birača bude izišao na izbore, krije krunsko pitanje: Hoće li i ta trojica budućih zastupnika biti dio političkog orkestra koji svira po notama koje mu je napisala vladajuća politika, ili će se riječju i dijelom angažirati na rješavanju konkretnih problema onih glasača koji su ih svojim glasovima lansirali u saborske klupe? Osim nekoliko časnih iznimki, većina zastupnika s liste za dijasporu, a potvrđuje to gola, nefrizirana saborska statistika, bio je amorfni glasački stroj kojim je 15 godina upravljao HDZ.

Stranka ispred glasača

Mogu li buduća tri zastupnika s fiksne kvote umjesto saborskih fikusa biti saborski radnici fiksirani na pomoć, ovisi, prije svega, o hrvatskoj političkoj matici iz BiH i svijeta, koja ih na ta mjesta predlaže. Premda se u svojim reakcijama na jučerašnji Večernjakov tekst dio aktualnih zastupnika iz 11. Izborne jedinice uvrijedio zbog, kako su rekli, površne konstatacije da ništa u interesu svojih glasača ne rade, njihove apologetske izjave demantiraju glasači.

“Napisao sam”, započinje očajni pripadnik rasformirane 66. pukovnije HV-a svoju životnu priču, “nekoliko pisama našim saborskim zastupnicima iz BiH da potegnu pitanje otpuštanja 1800 radnika pukovnije”. “Kazali su mi da to nitko od njih ne može napraviti”, ističe naš sugovornik dodajući kako mu je jedan od zastupnika ljutito rekao “da ga oko pukovnije više ne zove i ne uznemirava”. Hrvatski analitičar Benjamin Tolić tvrdi da bi zastupnici iz 11. izborne jedinice trebali zastupati interese Hrvata iz BiH. No, oni se ponašaju onako kako to odrede stranačka vodstva.

Večernji List


Nema komentara

Anketa

Ustavi