RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Vukovaru se nastavlja buna protiv ćirilice, dolazi i Thompson?

Napisano 03.09.2013. 11:02
U Vukovaru se nastavlja buna protiv ćirilice, dolazi i Thompson?

Nakon jučerašnjeg opsadnog stanja u Vukovaru danas se nastavljaju prosvjedi zbog postavljanja dvojezičnih ploča. Današnje okupljanje trebalo bi početi oko 9 sati, a najavljen je dolazak branitelja iz cijele Hrvatske te se spominje i dolazak pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Ujutro razbili i skinuli sve table, popodne postavljene nove

Nakon što su jučer rano ujutro postavljene prve ploče ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom prosvjednici, uglavnom članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, su ih porazbijali čekićima ili jednostavno skinuli. U kasnim poslijepodnevnim satima na više lokacija su postavljene druge dvojezične ploče, a većinu su čuvale brojne policijske snage. 

Prosvjed se u međuvremenu preselio pred policijsku postaju gdje su prosvjednici blokirali cestu. Bili su rekli da neće otići dok god ne puste njihove ranije privedene prijatelje. Privedene su četiri osobe - Tomislav Josić, Marijan Živković, Ivo Lucić, te u Vinkovcima Stevo Culej. U međuvremenu je stiglo i dvadesetak pripadnika interventne policije koji su ušli u zgradu.

I Thompson najavljen da će doći u Vukovar

- Pozivamo vladu da što hitnije održi izvanrednu sjednicu i donese odluku o moratoriju na ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Situacija polako izmiče kontroli, postaje kataklizmička. Bojimo se da ne eskalira - rekao je Vlado Iljkić, jedan od čelnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Jučer je rekao da se po cijeloj Hrvatskoj održavaju sjednice Stožera i da se organiziraju autobusi s braniteljima i domoljubima koji su spremni doći u Vukovar. Također, branitelji su spominjali da je i Thompson najavio da će doći u Vukovar danas ujutro.

- Ovdje će se pokazati. Hoće li domoljubna Hrvatska pokleknuti ili će se ponovno dići - rekao je Iljkić.

Prosvjednici prema policijskoj postaji krenuli nakon sastanka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Podsjetimo, nakon što je završio sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara skupina od 200-tinjak osoba krenula je prema policijskoj postaji Vukovar gdje su se zadržali dugo u noć. Drago Adžaga član Stožera i Miroslav Puž, načelnik PU vukovarsko-srijemske otišli su na razgovor u zgradu policije, a prije toga je Adžaga tražio puštanje privedenih. Nakon sastanka, Adžaga je kazao kako privedeni prosvjednici iz Vukovara do daljnjega ostaju u pritvoru.

Govoreći o sinoćnjem sastanku članova stožera Adžaga je dodao da u Vukovar tijekom današnjeg dana dolazi veći broj branitelja iz cijele Hrvatske te da će se danas tijekom dopodneva okupiti na trgu i vjerojatno s postavljenim pločama učiniti ono što su i danas. Pozvao je i sve domoljube iz Hrvatske da upale svijeću za Vukovar i vukovarske branitelje i sjete se svega onoga što je Vukovar učinio i dao tijekom Domovinskog rata.

Privedenima je svoju pomoć ponudilo i pedesetak odvjetnika iz cijele Hrvatske.

Gradonačelnik Vrkić došao smiriti situaciju

Oko 23 sata gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić posjetio je Vukovar i tom je prilikom otišao na razgovor u policijsku postaju radi smirivanja situacije. Vrkića su dočekali zvižduci okupljenih radi njegove uloge u mirnoj reintegraiciji po izlasku iz PP-a gdje se zadržao kratko i nije dao nikavu izjavu. Upitan da prokomentira kada se mogu očekivati nekakvi daljni koraci vezani za status pritvorenih osoba Vlado Iljčić iz Stožera je rekao da je sada sve na županijskom državnom odvjetniku koji ih treba ispitati, a da on to prema informacijama kojima rasopolaže neće učiniti prije jutra.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi