RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Udruga HVO pisala predsjedniku RH Josipoviću

Napisano 06.03.2011. 05:12
HVO

Udruga organizatora otpora Hrvatskog Vijeća Obrane u Bosni i Hercegovini uputila je otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Luki Bebiću, predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor i ministru pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske Draženu Bošnjakoviću.

U pismu se stoji kako Udruga organizatora otpora HVO u BiH okuplja utemeljitelje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i ratne zapovjednike višeg ranga HVO-a kao svjedoke vremena i kao takva pozvana je od vas zatražiti, da prije donošenja konačne presude Haaškog suda u slučaju šestorice političkih i vojnih čelnika HVO-a i HZ Herceg Bosne, osporite termin „zločinački pothvat“.

- Ovakva zlonamjerna i neistinita kvalifikacija je veoma opasna za budućnost Republike Hrvatske, i ona je u funkciji političke supremacije i ovakva presuda bi izravno utjecala na budući ustavno pravni položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Niti je Republika Hrvatska izrasla na zločinu, niti su HVO i HZ Herceg Bosna planirani bilo kakav zločinački pothvat, nego su branili cjelovitost Bosne i Hercegovine, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Dvotrećinsko izglasavanje neovisnosti BiH u kojem je hrvatski narod procentualno izašao u najvećem broju, i prvo međunarodno priznanje državnosti BiH u njezinim granicama od strane Republike Hrvatske, svjedoči da Republika Hrvatska nije imala teritorijalnih pretenzija spram BiH, a plebiscitarno izjašnjavanje hrvatskog naroda za neovisnu i cjelovitu BiH je najveći izraz volje hrvatskog naroda. HVO HZ Herceg Bosne je volju svoga naroda i Bosnu i Hercegovinu branila u Domovinskom ratu.

Stoga od vas tražimo da ne dopustite da se hrvatskom narodu prikači termin „zločinački narod“, jer mi, organizatori otpora HVO u BiH, niti smo, kao najmalobrojniji narod u BiH, zagovarali rat, niti smo goloruki izvršili agresiju, nego smo htjeli demokraciju višestranačje, suverenost, konstitutivnost i jednakopravnost naroda i građana u neovisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Ovakva bi presuda sa zločinačkom kvalifikacijom ozakonila dvoentitetsku podjelu BiH u kojoj bi hrvatski narod izgubio politički subjektivitet, što i jeste konačni cilj ove iskonstruirane optužnice, stoji na kraju pisma koje je potpisao brigadir Jadran Topić, predsjednik Udruge organizatora otpora HVO-a u BiH.

Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi