RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Više od 10.000 ratnih vojnih invalida uklonili iz sustava

Napisano 20.09.2013. 22:15
Više od 10.000 ratnih vojnih invalida uklonili iz sustava

Ministarstvo branitelja je bez ikakve najave i u potpunoj tišini izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida (RVI), pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske. Redom su to vojnici koji su potvrde o svojem statusu dobivali od generala Ljube Ćesića Rojsa, a ministar Predrag Matić ih je odlučio izbrisati jer mu se čine “sumnjivima”.

- Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog ‘Južnog bojišta’ uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa - komentirao je ministar Predrag Matić.

Kako doznajemo, ta rješenja bila su jedan od načina da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji. No ministar je ratne vojne invalide naprosto izbrisao iz hrvatskog sustava kako bi zapravo spasio proračun od brojnih tužbi koje su se spremale.

 - Oko 200 pripadnika HVO-a na nagovor nekoliko odvjetnika tužilo je Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji - pojasnio je ministar.  

Na ime tužbi traže oko 46 milijuna kn, a zbog pravomoćnih presuda Hrvatska je već isplatila gotovo 29 milijuna kn. Zbog tih 200-tinjak slučajeva ministar je naprosto odlučio ukinuti status RVI-a za svih 10.009 pripadnika HVO-a. Ministarstvo je već poslalo oko 1000 pisama tim braniteljima u kojima ih obavještavaju da im se ukida status RVI-a i da se na rješenje ne mogu žaliti. Jedino mogu podignuti privatnu tužbu pri Upravnom sudu.

- Otac mi se iznenadio kad je dobio rješenja. On je stopostotni ratni vojni invalid i sad gubi status RVI-a. Iz Hrvatske prima oko 8000 kn mirovine, a u BiH oko 1600 kn invalidnine. Sad se boji da će izgubiti mirovinu, ali u pismu iz ministarstva nigdje ne objašnjavaju što to za njega zapravo znači - prepričala je kći jednog pripadnika HVO-a, koji je ujedno dosad bio 100-postotni RVI.

Ministar Matić ipak umiruje da se nitko ne mora bojati da će ostati bez svojih dosadašnjih prava, pa tako ni mirovina.

No zbog ovog brisanja pripadnika HVO-a na noge se digao Ljubo Ćesić Rojs.

- Jesu li oni normalni? Zna li Milanović što mu ministar radi? Ako treba, bit ću svjedok na sudu svakom pojedinom branitelju da dokažemo njihov status. Pa i njima je zapovijedao Franjo Tuđman kao i braniteljima u Hrvatskoj. Ti ljudi su dali svoje ruke i noge u obranu, a sad ih brišu. Iznijet ću državnu tajnu kako smo im davali njihove statuse i šteta će se brojati ne u milijunima, nego u milijardama kuna - revoltiran je bio Ljubo Ćesić Rojs.

Malo drugačije misli ministar Predrag Matić:

- Ovim želimo zaštititi proračun od potencijalnih tužbi, vođenih primjerom ovih 200-tinjak. Ne znam jesu li lakomisleni ili lakovjerni. No prije svega želimo zaštititi Domovinski rat i hrvatske branitelje od niskosti i beskrupuloznosti te želimo pokazati da Domovinski rat nije i ne smije biti prostor jagme i čerupanja - rekao je.

Pravni temelj kojim ukidaju status invalida

Ministarstvo branitelja odlučilo je proglasiti ništavnim rješenja o statusu ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, kao i status člana obitelji poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja ako osoba potvrdama MORH-a ili MUP-a ne može dokazati svoje sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. 

Također na isti način poništavaju i rješenja o pravu na osobnu i obiteljsku invalidninu te druge novčane naknade po osnovi oštećenja organizma, stoji u pojašnjenju Ministarstva branitelja temeljem čega brišu invalide iz sustava. Svoj status branitelja zato ne mogu ostvariti jer ih nema u vojnim registrima MUP-a i MORH-a.

 24sata.hr


 


Nema komentara

Anketa

Ustavi