RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zagrebački holding: Oko 50 krivotvorenih svjedodžbi i diploma iz BiH

Napisano 04.01.2015. 14:33
Zagrebački holding

Zahvaljujući krivotvorenim diplomama iz Bosne i Hercegovine, uglavnom srednjih škola iz nekoliko sredina u Bosni, posao je u Zagrebačkom holdingu dobilo je, a time i oštetilo tu megakompaniju, oko 50 djelatnika. Međutim, broj onih koji su na taj način za sebe stjecali privilegije je mnogo veći iz srednjih škola, visokih učilišta i sveučilišta u Republici Hrvatskoj i takvih je oko 250. Pravi rasadnik krivotvorenih diploma, pokazali su podaci revizije diploma i svjedodžbi Zagrebačkog holdinga, iz Bosne i Hercegovine je Mješovita srednja škola Gračanica.

 

Iz Zagreba u BiH po diplomu

Navodno je iz ove srednjoškolske ustanove poteklo 15 krivotvorenih svjedodžbi. Slijedi Metalska škola Doboj. Pozivajući se na to da su upravo završili ovu školu, zaposlenici zagrebačkog giganta su dostavili ukupno 10 ovakvih krivotvorenih svjedodžbi. Mnogo manje diploma nastalo je navodno u Tehničkoj školi u Banjoj Luci. Tamošnje ‘diplome’ imalo je četvero djelatnika koji su očito po skraćenoj proceduri stekli ovo obrazovanje. Dvoje je takvih iz Mješovite srednje škole Hasan Kikić iz Gradačca. Oni su kao i još dvije osobe koje su navodno završile prometnu i elektroškolu u Doboju dostavile krivotvorene svjedodžbe o završenom školovanju. Na popisu su 64 sveučilišta, visoka učilišta, srednje škole i ostale obrazovne ustanove, uglavnom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a rekorder je Škola za cestovni promet Zagreb, gdje je pronađeno 98 krivotvorina, odnosno gotovo svaki treći ‘lažnjak’, zatim Elektroindustrijska obrtnička škola Zagreb.

 

Drugi slučajevi

Od fakulteta spominju se Pravni, zatim Građevinski te Prehrambeno-biotehnološki kao i Prometni fakultet u Zagrebu. Ukupno je 306 osoba za koje je provjerom utvrđeno kako imaju krivotvorene diplome. Svi oni, uostalom kao i drugi kolege koji su počinile kazneno djelo, dobit će otkaz u Zagrebačkom holdingu te će biti kažnjeno gonjeni. Po dostupnim podacima, svaki trideseti zaposlenik ove megakompanije u vlasništvu grada je onaj koji je imao krivotvorenu dokumentaciju. Vlasti će zatražiti i isplatu plaća koje su im godinama isplaćivane na temelju lažne dokumentacije. Otkrivanje krivotvorenih diploma u Zagrebačkom holdingu je tek naznačilo otkrivanja vrha ledenog brijega. Sličan slučaj zabilježen je i u Brčko Distriku gdje je provjeru diploma zatražio tamošnji gradonačelnik Anto Domić, nakon čega je utvrđeno kako je 30-tak djelatnika imalo krivotvorene dokumente. Poseban problem predstavljaju ustanove koje izdaju diplome bez ‘pokrića’.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi