RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Žalim zbog branitelja koji imaju mirovine, a rat nisu ni vidjeli'

Napisano 05.08.2013. 21:51
\'Žalim zbog branitelja koji imaju mirovine, a rat nisu ni vidjeli\'

Od ranoga jutra povodom proslave Dana pobjede u Čavoglave su počeli pristizati posjetitelji iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Mnogi gastarbajteri su na godišnjem odmoru te su danas odlučili doći na proslavu.

Službeno je proslava Dana zahvalnosti odnosno Dana pobjede počela jutros u 10 sati i to misom za sve poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Ilije u Kljacima. Misu je predvodio don Vinko Puljić,svećenik iz hrvatske misije Siegen pokraj Kolna, njegovi kolege iz Slovačke su bili u koncelebraciji, a don Ivo Šutalo, župnik i upravitelj svetišta Srca Isusova u Studencima kod Ljubuškoga je propovijedao.

- Kroz 14 stoljeća hrvatske povijesti naši branitelji su ulagali krvavo kamenje svoga života u temelje buduće nam slobodne domovine - rekao je, među ostalim, don Ivo u propovijedi.

Don Ivo žali zbog "lažnih branitelja koji su stekli ratne mirovine"

Ističući neizmjernu žrtvu dragovoljaca Domovinskog rata, don Ivo je u propovijedi izrazio žaljenje zbog onih, kako je rekao, "lažnih branitelja koji su stekli ratne mirovine, a nisu rata ni vidjeli i još veću tugu zbog onih koji su im to isposlovali“.

Don Vinko Puljić je, na kraju, dodao da se moramo pomoliti za branitelje jer su oni za Hrvatsku dali sve što su imali – život! - Zbog njih možemo disati i živjeti slobodnu Hrvatsku - dodao je don Vinko.

Poslije mise u crkvi sv. Ilije u Kljacima, pokraj spomenika na platou ispred crkve svećenici su molili za odrješenje za sve pokojne branitelje. Potom su pripadnici postrojbe Vanga iz Pule, Marinko Popov, Stjepan Spoja i Branko Prnjak upalili svijeću za branitelje, uz salutiranje.

- Danas je povodom Dana pobjede u Puli defile branitelja, ali mi dolazimo u Čavoglave jer smo prijatelji s Thompsonom - rekao je Popov. Iako je svake godine do sada na misi u Kljacima bio i Thompson, ove godine je na poziv prijatelja, šibenskog biskupa Ante Ivasa, bio na misi u Vrpolju. Perković, kažu, nije mogao odbiti biskupov poziv.

Škoro: Drago mi je što sam u Čavoglavama

Iako u PU šibenskoj ne kalkuliraju o mogućem broju posjetitelja, u Čavoglavama, neslužbeno doznajemo da bi ih na vrhuncu proslave, na koncertu, trebalo biti oko 150 tisuća. - Prošle godine je ovdje bilo 120 tisuća ljudi, a prema policijskim izvješćima bilo ih je 70-80 tisuća“, rekao je jedan od organizatora proslave u Čavoglavama. Svi koji dolaze u Čavoglave imaju svoje razloge.

- Drago mi je što sam u Čavoglavama, s obzirom da je Dan domovinske zahvalnosti veliki dan za sve nas. Sve ove godine, od početka, u Čavoglavama se narod okuplja spontano. Igrom slučaj, bio sam prvi put na proslavi u Čavoglavama i evo me opet, uspio sam se dogovoriti s kumom Markom. Pozitivno sam se iznenadio, sad je sve organizirano i uređeno“, izjavio je Miroslav Škoro koji je na krštenju držao prvog Thompsonova sina Šimuna.

Darko Lončar, branitelj Domovinskog rata iz Kutjeva ima svoje razloge zbog kojih dolazi u Čavoglave. - U Čavoglave dolazim iz revolta. Ljut sam na državni vrh, neka vode državu pošteno, kako Bog zapovijeda - pojasnio je ratni veteran Lončar.

Na koncertu nastupaju Thompson, Škoro, Bulić...

Kulminacija proslave dana zahvalnosti u Čavoglavama očekuje se večeras kad će na koncertu nastupiti Thompson, njegovi kumovi Miroslav Škoro i Mate Bulić te Slavonia Band i Klapa Luna. Proslava bi, prema najavama, trebala završiti spektakularnim vatrometom.

Očekuje se da će na proslavu u Čavoglave doći biskupi Ivas i Mile Bogović, uz veliki broj svećenika iz domovine i inozemstva. Organizatori priželjkuju da će ove godine, nakon službene proslave u Kninu, na proslavu u Čavoglave doći generali Gotovina i Markač, međutim, službene potvrde da će doći još uvijek nema.

Vecernji.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi