RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Minimalne krvne zalihe u Zavodu za transfuziologiju

Napisano 04.08.2011. 05:05

MOSTAR - Transfuzijski centri u BiH u ljetnim mjesecima bore se s nestašicom krvnih zaliha ili su im zalihe svedene na minimum. Ništa bolje nije ni u Zavodu za transfuziologiju SKB-a Mostar gdje su trenutačne krvne zalihe minimalne. Stanje je, navode u Zavodu, izrazito teško.

Nestašica svih krvnih grupa

Od dežurne transfuziologinje dr. Ivane Talić doznajemo kako su, kad je riječ o zalihama krvi, ljetni mjeseci uvijek problematični.
- Stanje nije alarmantno, ali je jako teško. Trenutačno u Zavodu nedostaje svih krvnih grupa, najviše nedostaje krvne grupe nula pozitivna i negativna. To je krvna grupa koju možemo uvijek iskoristiti, koja odgovara svima pacijentima, posebice nula negativna, kazala je dr. Talić.
U ljetnim mjesecima, zbog nedostatka krvnih doza, zna se dogoditi da se i odgađaju operacije, ali samo ako iste nisu hitne. Za hitne slučajeve, naglasila je, uvijek se iznađe rješenje.
- Uvijek moramo imati krvi za hitne slučajeve, kazala je dr. Talić. Kad je u pitanju dnevna potrošnja krvi na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, dr. Talić je kazala kako ista ovisi o danu.
- Ovisno o danu, jedan dan se potroši 10 litara, drugi 50 litara, ovisno o broju operacija. Zna nam se dogoditi da nam jedna prometna nesreća odnese sve zalihe koje smo taj dan imali, kazala je dr. Talić.
Pojasnila je kako je u ljetnim mjesecima teško doći do željenih krvnih doza, s obzirom da su akcije darivanja krvi ovih dana rijetke.
- Sezona je godišnjih odmora i samim tim potencijalnih darivatelja je sve manje. Ljeti školske ustanove ne rade, poduzeća imaju godišnje odmore tako da nam je u ovom razdoblju svaka akcija dobro došla. Pozivamo sve dobre ljude koji žele dati krv da to mogu učiniti kod nas na Transfuziologiji svaki dan od 8 do 13 sati, a dobna granica je od 18 do 65 godina, rekla je Talić dodavši kako je, s druge strane, ljeti potreba za krvnim zalihama sve veća, s obzirom da su ljeti učestalije prometne nesreće te da je i potrošnja krvi veća.
Nažalost, ističu u Zavodu, sve je manje ljudi koji volonterski dolaze, a sve više obiteljskih darivatelja koji daruju krv zbog svojih najbližih kojima je u liječenju ista nužna.

Darivatelja sve manje


- Uvijek imamo problem s iznalaženjem doza krvi koje su nužne za liječenje bolesnika u našoj bolnici, ne samo mi, nego je taj problem izražen u cijelom svijetu, darivatelja krvi je sve manje, a bolesnika sve više, kazali su u Zavodu.
I ovim putem pozivaju sve dobre ljude, koji su u mogućnosti, da daruju tekućinu koja život znači te na taj način spase nekome život.
- Pozivamo sve dobre ljude da dođu i da daruju krv, jer nikad se ne zna tko od nas može biti potencijalni primatelj i kome od nas sutra može zatrebati krv, kazala je dr. Talić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi