RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Most Sutina završen, započela gradnja prilazne ceste

Napisano 23.08.2012. 11:22

Četiri godine se gradio most, a financije su bile samo jedan od problema koji je pratio izgradnju

Most Sutina završen, započela gradnja prilazne ceste

■ Izgradnja ceste u produžetku Ulice kralja Tomislava je počela prije nekoliko dana, a planirano je da se s mostom sastavi za otprilike 12 mjeseci
■ Radovi su na mostu počeli tek u ožujku ove godine
■ Podiže se razina ceste pa neće biti uspona kao prije

Grad Mostar ima velike ambicije, pogotovo kada u pitanje dođu građevine. Međutim, učestalo tu dođe do pauza, zastoja, prekida, a razlozi su različiti. Tako su se u proteklih mjesec-dva odvijali mnogi radovi na različitim lokacijama. Ipak, izgleda da polako ali sigurno idemo prema završetku, iako se većina njih vjerojatno trebala već davno privesti kraju, dovršiti ili čak u potpunosti renovirati.

Prilazna cesta

Problemi nisu zaobišli ni most koji ima namjeru spajati vrh avenije sa Sjevernim logorom. Financije, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, usvajanje regulacijskih planova..., potrajalo je to nekoliko godina. Most imena Sutina potreban je kako bi se rasteretio i olakšao promet u cijelom gradu kao i dijelu avenije na kojem su česte duge kolone, gužve i prometne nesreće. Na sreću, on je završen, a počela se graditi i prilazna cesta.

Na gradilištu smo saznali da su radove od Ulice Kralja Tomislava prema mostu počeli prije 5-6 dana i planirano je da se sve to završi u roku od godinu dana i kompletira s mostom. Trenutačno se čini sve da se to što prije završi, a poslije će se vjerojatno praviti kružni tok. Također, podiže se i razina ceste te neće biti uspona kao prije, bit će blagi pad ceste. Radnici još uvijek nisu naišli na veće probleme, ali je vrlo teško raditi na ovom području jer su u zemlji mnoge instalacije, cijevi, telefonske žice i slično.

Most avenija-Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostara gradi novi most i vrijedan je oko šest milijuna maraka. Što se tiče radova na ulicama izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar. a radovi će se odvijati u više faza. Po pitanju pristupne ceste u Sjevernom logoru, ništa se još uvijek ne zna, niti se išta ima namjeru početi raditi, barem neko dogledno vrijeme. Zašto se uopće sve počelo raditi, prije nego su svi uvjeti za izgradnju osigurani, nikome nije jasno. Most bi trebao spajati dvije obale i rasteretiti promet u gradu. Oko gradnje od samog početka ima mnogo nesporazuma između vlasti, što je potpuno logično jer se oko regulacijskih planova, koji su za ovaj projekt bitni, odavno spore.

Ujediniti grad

Radovi u gradu, bez obzira na povod su pozitivna i dobra stvar. Ovaj most je i odlična prilika da se ponovno i dalje nastavi s projektima koji će na neki način ipak ujediniti Mostar. Mostovi trebaju imati svoju funkciju, trebaju se moći koristiti. Nadajmo se da ovo neće biti samo još jedan od mnogobrojnih projekata koji ostanu na čekanju dugo godina i tek tada počnu služiti svojoj svrsi.
 

■ DO KRAJA GODINE
Most završen, trenutačno se radi na izgradnji produžetka

Betonska konstrukcija mosta Sutina koji bi u dogledno vrijeme dok se okolne prilazne ceste završe trebao spajati aveniju sa Sjevernim logorom je završena, kazao nam je voditelj radova na izgradnji mosta Zlatko Čerkez. Radovi na premošćenju Neretve su predviđeni da završe 1.8.2012. godine što je i učinjeno.
„Betoni su ugrađeni, potrebno je još urediti okolni dio, površinu, izolaciju..., ali most je završen. Do kraja godine bi svi radovi trebali biti gotovi. Također, trenutačno se bavimo izgradnjom jednog produžetka mosta, to je dodatak“, navodi Čerkez.

Podsjećamo, most se počeo graditi još 2008. godine, ali tijekom procesa je bilo dosta problema pa su se često pravile pauze u radovima. Problemi sa zemljištem i financijama su radove otegli na nekoliko godina pa se može reći da su punom parom započeli tek u ožujku ove godine. Sigurno da bi ovaj, kao i drugi projekti koji se duže vrijeme pokušavaju dovršiti postojanjem osigurali bolju kvalitetu života.

U posljednje vrijeme su učestali radovi na ulicama
 ■ Mostarsko šetalište
Obnova i popločavanje mostarskog šetališta također ulazi u završnu fazu. Popločavanje se vrši istim kamenom od kojeg je obložen Španjolski trg i nogostup ispred Vijećnice, tako da će Mostarci dobiti jednu od najljepših šetnica u zemlji.
 
■ Ulica kraljice Katarine
U ulici od Rondoa do Prve osnovne škole vrši se kompletna rekonstrukcija. Rok za radove bio je šezdeset dana. U jednom dijelu ulice će se vršiti rekonstrukcija vodovodne mreže u cijelosti, gdje će se mijenjati stare cijevi, te će se raditi i nogostup.
 
■ Ulica kneza Domagoja
Nakon što je napravljen Mepas Mall, te izvršena rekonstrukcija prometnice koja je u potpunosti presvučena novim asfaltom, započelo se i s uređenjem ulice koja se nalazi nasuprot. Tako se radovi na postavljanju novog nogostupa privode kraju.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi