RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

MOSTAR: Studenti zagrebačkog FER-a u posjeti Elektroprivredi HZHB

Napisano 12.12.2011. 21:21

Studenti fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba 9. i 10. prosinca okviru stručnoga izleta boravili su u posjeti JP Elektroprivreda HZ HZ d.d. Mostar.

Među 60 studenata, popularnih FER-ovaca četvrte i pete godine studija iz različitih krajeva Hrvatske, bilo je i onih iz Bosne i Hercegovine koji studiraju na ovome poznatom zagrebačkom fakultetu.

Po dolasku u sjedište poduzeća u Mostaru, Nikola Krešić v.d. generalnoga direktora Elektroprivrede HZ HB, izrazio je studentima dobrodošlicu i pohvalio njihovu nakanu da na licu mjesta upoznaju energetska postrojenja i sustave koje godinama izučavaju.

"Sa zadovoljstvom prihvaćamo posjete kao što je ova današnja i na različite načine nastojimo podupirati mlade osobe koji žele stjecati nova znanja i iskustva. U Elektroprivredi HZ HB to činimo i kroz politiku stipendiranja, te osiguranje uvjeta za obavljanje pripravničkoga staža kako bi se bolje pripremili za tržište rada. Smatram kako je za vas studente izuzetno važno praktično se upoznati s radom postrojenja kao što je novoizgrađena HE Mostarsko blato ili pak Crpna HE Čapljina, po mnogo čemu jedinstvena hidroelektrana ne samo u proizvodnom sustavu ovoga poduzeća, nego i puno šire", zaključio je direktor Krešić.

Studenti su potom imali prigodu upoznati način funkcioniranja Centra za upravljanje proizvodnjom hidroelektrana Elektroprivrede HZ HB, smještenim u upravnoj zgradi poduzeća. Rad je sustava detaljno prezentirao rukovoditelj Centra Mario Menalo.

Plato, ulazna građevina, dovodni tlačni tunel, vodna i zasunska komora, tlačni cjevovod, priključni dalekovod, donji kompenzacijski bazen i odvodni kanal energetsko - građevinski su objekti HE Mostarsko blato, koje su također vidjeli studenti FER-a. U strojarnici je te hidroelektrane, smještene u naselju Jasenica u blizini Mostara, studentima govorio rukovoditelj HE Mostarsko Blato Ivan Lovrić.

Naglašeno je kako je izgradnja objekata i postrojenja HE Mostarsko blato, osim za proizvodnju električne energije, tehnički usklađena kao jedinstveni energetsko-vodoprivredni kompleks. Na taj se način uvelike poboljšavaju poljoprivredni uvjeti za korištenje mostarskoga polja, stvaraju pretpostavke za razvoj ostalih grana gospodarstva cijeloga kraja, stoga društvena zajednica, posebice lokalna, od ukupnoga projekta ima više izravnih i neizravnih prednosti i koristi.

Drugoga dana odredište posjete bila je Crpna HE Čapljina u Svitavi kod Čapljine, koja je izazvala veliko zanimanje studenata posebice za njezin načina rada i proizvodnju električne energije, budući da je reverzibilna crpno-akumulacijska hidroelektrana koja koristi vode vlastitoga slivnog područja rijeke Trebišnjice.

Mladi inženjeri sa CHE Čapljina Nikola Buljubašić i Mario Dodig, detaljno su informirali svoje mlade goste o ulozi i važnosti elektrane, te im omogućili i uvid u postrojenja smještena 800 metara u unutrašnjosti zemlje, na 30 metara ispod razine mora. Radom svoja dva motor – generatora jedinične snage 240 MVA ta elektrana daje svoj doprinos sigurnosti elektroenergetskoga sustava i pokrivanju vršnih opterećenja.

CHE Čapljina najveći je kompleks takve vrste u BiH i ponos JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, čija se vrijednost ne može mjeriti samo po proizvedenim kilovat satima.

Za vrijeme ovoga dvodnevnog posjeta o različitim temama vezanim za rad Elektroprivrede HZ HB i njezinim ukupnim kapacitetima, sa studentima i profesorima razgovarali su članovi Uprave, v.d. izvršne direktorice za ekonomske poslove Ivana Bunoza, te v.d. izvršnoga direktora za pravne poslove Mate Pavković i za v.d. izvršnoga direktora za razvoj Milan Lovrić.

Na kraju posjeta prof.dr.sc. Igor Kuzle, u ime Fakulteta elektrotehnike i računarstva, neskrivajući zadovoljstvo srdačnim prijamom i posvećenoj pozornosti, izrazio je iskrenu zahvalnost Upravi poduzeća i uposlenicima koji su kroz dva dana susretljivo i iscrpno predstavljali rad i proizvodne objekte, te odgovarali na brojna studentska pitanja vezana za njihovo funkcioniranje i specifičnosti.

"Između naših brojnih stručnih i izletničkih obilazaka u raznim poduzećima ovaj je zasigurno bio jedan od najsrdačnijih i najbolje organiziranih posjeta koju nam je priredila Uprava i uposlenici Elektroprivrede HZ HB. Osim mene i mojih suradnika, te su dojmove izrazili apsolutno svi studenti, što je potvrda da smo došli na pravu adresu", istaknuo je prof. Kuzle i izrazio želju da uskoro ponovno dođu.

bljesak


Nema komentara

Anketa

Ustavi