RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarci su poslušali apel, redukcija vode zasad neće biti

Napisano 04.08.2012. 12:46

Unatoč suši, vodopskrba na području Mostara zasad je uredna

Mostarci su poslušali apel, redukcija vode zasad neće biti

Radobolja i Studenac - Kapaciteti ova dva izvorišta zasad su dobro popunjeni

Sudeći po prognozama, pred nama je duže razdoblje sušnog vremena, što za sobom povlači i pitanje redovite opskrbe vodom. Iako se zadnjih godina redovito znalo događati da u Mostaru poglavito u višim dijelovima dolazi do smanjenja pritiska u cijevima, ove godine situacija je, bar zasad, zadovoljavajuća.

Stanje zadovoljavajuće

- Kapaciteti Radobolje i Studenca su i dalje dobro popunjeni vodom i ako se nastavi režim potrošnje na dosadašnjoj razini mislim da do uvođenja redukcije ne bi trebalo doći. Očito je da su građani naše apele uzeli za ozbiljno i racionalnije troše vodu - kazao nam je Zoran Petrić, rukovoditelj područne jedinice 1 poduzeća Vodovod Mostar. Najveća potrošnja bilježi se u prigradskim naseljima Raštani, Vojno i Gnojnice, gdje se voda upotrebljava za poljoprivredne usjeve, pa iz Vodovoda pozivaju na racionalniju potrošnju. Ovih dana Vodovod je krenuo u akciju isključivanja bespravnih potrošača koji imaju nelegalne priključke vode u prigradskim naseljima.

Kazne za krađu

- Pozivamo sve bespravne potrošače da ne dovode u neugodnu situaciju ni sebe ni nas i da se jave u području jedinicu Vodovoda i predaju zahtjev za legalni priključak vode. U suprotnom, uslijedit rigorozne kazne - ističe Petrić, dodajući kako se kazne za ovakve prekršitelje kreću od 2000 do 6000 KM-a i kako će Vodovod akciju provoditi uz pomoć policije i nadležne inspekcije. Što se naplate tiče, u Vodovodu su zadovoljni sa stanovništvom gdje bilježe naplatu višu od 90 posto. Međutim i dalje im ogroman problem zadaju veliki potrošači, javne ustanove poput bolnice, Sveučilišta itd. Radi se o milijunskim dugovanjima koje je jako teški izmiriti i naplatiti. U svemu tome gore je samo to što se ne izmirivaju niti tekući - mjesečni računi, bez obzira na dugovanja. „To su za Vodovod značajna sredstva zbog kojih trpimo ogromnu štetu jer ne možemo kvalitetno održavati sustav. Ako se ovakva praksa nastavi, možemo doći u situaciju da jednostavno sustav vodoopskrbe tehnički neće moći funkcionirati”, ističe na kraju Zoran Petrić..

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi