RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pothodnik nije izgrađen, a troškovi projekta rasli

Napisano 20.07.2012. 11:18

Trebaju li se istražne agencije u BiH pozabaviti pitanjem utroška sredstava kuvajtskog kredita u Mostaru?

Pothodnik nije izgrađen, a troškovi projekta rasli

Prilikom obnove mosta Musala planirana je i izgradnja pothodnika. Taj dio projekta nikada nije realiziran, a troškovi rasli za više od 500.000 KM

I dok Mostaru prijeti financijski krah zbog kuvajtskog kredita i duga u visini gradskog proračuna, na vidjelo polako izlaze podatci o tome kako je kredit potrošen. Naime, radi se o kreditu koje su uzele nekadašnje tri općine s bošnjačkom većinom, a tužba za naplatu ovih sredstava je pokrenuta tek kada se šest općina u Mostaru ujedinilo.

Predračun radova

Večernji list je došao u posjed dokumentacije koja se odnosi na predračun radova za most Musala s pothodnikom. Most je u konačnici obnovljen, ali pothodnik na ovoj lokaciji nikada nije izgrađen. Prema dokumentaciji, pothodnik je trebao biti između objekata Banja i hotela Neretva, a u njemu je planirana ventilacija, rasvjeta, te niz poslovnih prostora. Kao što se vidi na priloženim slikama, ovaj dio projekta nikada nije završen. Ipak, to nije omelo one koji su vodili cijeli projekt da cijenu radova povise za više od pola milijuna maraka.
- Prema prvom planu, cijena cijelog ovoga projekta je bila 2,77 milijuna maraka. Na kraju su troškovi bili veći za 560.000 maraka, a planirani pothodnik nikada nije napravljen. Postoji i opsežna dokumentacija koja svjedoči o ovome, ali nitko nikada nije vodio istragu po ovom pitanju - govori nam jedan od naših sugovornika. Cijeli projekt je u konačnici koštao 3,4 milijuna maraka, a sredstva su isplaćena odmah nakon obavljenih radova. Inače, cijeli iznos kuvajtskog kredita za tri općine s bošnjačkom većinom nikada nije ni bio na računu ovih jedinica lokalne samouprave. Naime, cijelim procesom je rukovodila Direkcija za obnovu i izgradnju Grada Mostara, a općine su trebale samo vraćati rate kredita. Postoje indicije kako postoji i niz drugih nepravilnosti u trošenju ovih sredstava, a za sve manjkavosti postoje i pisani tragovi.

Neostvarena obećanja

Inače, pitanje kuvajtskog kredita je obećao riješiti nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, ali ni on, ni oni što su došli nakon njega nisu imali razumijevanja za ovaj problem. Također, postoje indicije kako je Kuvajt otpisao ovaj kredit, pa se postavlja pitanje zašto Razvojna banka Federacije BiH traži da se glavnica s svim pripadajućim kamatama vrati. Ovaj problem je postao i predmetom ucjena od bošnjačkih političara. Neki od njih su nedavno s govornice Gradskog vijeća Mostara poručuli kako će Bošnjaci riješiti ovo pitanje, odnosno vratiti sva potraživanja po ovoj osnovi ako Hrvati pristanu da se Mostar ponovo podijeli na šest općina. Naravno, hrvatska strana je ovaj prijedlog odbacila, ali očekuje od istražnih agencija u BiH da se pozabave pitanjem utroška sredstava kuvajtskog kredita.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi