RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Promovirana 23 doktora znanosti s cijelog Sveučilišta

Napisano 06.12.2012. 17:37

Mostar – U sklopu Dana Sveučilišta održana svečanost

Promovirana 23 doktora znanosti s cijelog Sveučilišta

Mostarsko Sveučilište na svoj 35. rođendan iznjedrilo 23 doktora znanosti i umjetnosti

U sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta i proslave svog 35. rođendana koji ova visokoškolska ustanova slavi iznimno bogatim i raznolikim programom, jučer je na Građevinskom fakultetu u Mostaru upriličena svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti što je i kruna rada ove visokoškolske ustanove.

Nakon svečane prisege i obećanja da će časno nositi titule akademskih građana koji će raditi za dobrobit cijele društvene zajednice, uz nazočnost mnogobrojnih profesora, rodbine i prijatelja, promoviranim doktorima znanosti umjetnosti zasluženo stečene 23 diplome uručio je rektor Sveučilišta u Mostaru Vlado Majstorović.
 
Kruna rada za 23 doktora

- Uručenje diplome doktora stvarno i formalno označava nagradu za višegodišnji znanstveni rad i odricanja te znanstvene ambicije i postignuća koja proizlaze iz ljubavi za znanjem i znanstvenom istinom, kazao je Majstorović. Zbog toga, kako je naglasio, sam čin promocije doktora znanosti i umjetnosti uvijek je svečan i uzvišeni događaj na Sveučilištu.
- U svakom od nas postoji svijetao duh spoznaje koji nam omogućuje odabrati između dobra i zla, istine i neistine, svjesnog i nesvjesnog, poštenog i nepoštenog, pravog i nepravog, kao i  vrijednog i nevrijednog te bitnog i nebitnog. Stoga sam uvjeren kako ste do sada uvijek znali  izabrati prave vrijednosti humanog i pozitivnog i želim da i dalje ustrajete na tom plemenitom i časnom putu koji jedini istinski usrećuje, kazao je Majstorović obrativši se novim doktorima.
Doktorska diploma, kako je tada naglasio, nije samo ponos, čast ili dokument kojim se stječu hvale, koristi i pozicije u društvu, nego nešto mnogo više.
- Biti doktorom znanosti znači ponajprije prihvaćanje velike i trajne društvene odgovornosti, prihvaćanje djelovanja i života s odgovornošću u savladavanju, unaprjeđenju i prenošenju znanja i znanstvene istine na svoje suradnike i okruženje u kojem radite, a za dobrobit svoje zemlje, naroda kao i cijeloga čovječanstva, kazao je Majstorović. Stoga, po njegovim riječima, Sveučilište uvijek nove doktorske studije na kojima će budući naraštaji stjecati doktorate znanosti prihvaća kao početak, a ne kao krune pojedinih spoznajnih i inovativnih karijera.
- Redovite promocije doktora znanosti svjedoče da je Sveučilište u Mostaru kao primarnu svrhu prepoznalo potrebu svog stalnog obnavljanja i osvježavanja novim doktorima znanosti, koji prelaze iz obrazovnog u istraživačko-stvaralački stadij svoga sazrijevanja, a ujedno su i glavni nositelji kreativnog rada i praktičnih inicijativa u visokoobrazovnim, ali i drugim djelatnostima, kazao je Majstorović.

Plodonosni rad Sveučilišta

Plodonosne rezultate mostarskog Sveučilišta rektor Majstorović preksinoć je s ponosom predstavio i u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače gdje je u sklopu Dana Sveučilišta održana promocija knjiga i izložba likovnih radova profesora i suradnika tog sveučilišta.
Predstavljen je bogat opus udžbenika i knjiga koje je Sveučilište objavilo tijekom pretekle dvije godine, što je impozantna stvarnost izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Mostaru koje se može rame uz rame nositi sa svjetskim veleučilištima. To je najbolje pokazala promocija bogatog opusa znanstvenih i istraživačkih djela gdje su, između ostalih, predstavljene knjige „Projektni menadžment”, „Uvod u farmaciju”, „Kultura sjećanja”, „Fotografija”, „Osnove političkog komuniciranja”, „Gospodarska društva”, „Glavobolje” te „Prometni traumatizam”.

U sklopu izložbe Akademije likovnih umjetnosti među brojnim djelima su izloženi radovi Branimira Bartulovića, Ivane Ćavar, Silve Radić i Nikole Vučkovića.
O radu Sveučilišta u Mostaru koje je kroz 35 godina rada postalo impozantna tvrđava znanja i sa veoma značajnim mjestom u svijetu obrazovanja diljem šire regije danas će se više govoriti  na svečanoj sjednici Senata u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u 11 sati.

„Koja kriza? Budućnost je u nama”

Da je znanje ključ uspjeha, a zasluženo i pravovaljano stečena diploma uz zdrave poglede na život i jaku volju duha siguran korak u budućnost bez straha, svojim predavanjem jučer je posvjedočio i prof. dr. sc. Davor Pavuna.
U sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru, na Filozofskom fakultetu jučer je održao predavanje o temi „Koja kriza? Budućnost je u nama”, koje je okupilo brojne studente i profesore, uz otvaranje brojnih zanimljivih tema kojima se svaka osoba za sebe treba posvetiti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi