RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SDA se u Mostaru još uvijek ne miri s odlukama Ustavnog suda BiH

Napisano 21.02.2012. 16:25

Na sjednici Gradskog odbora SDA Mostar održanoj povodom odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izmjene izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara, Gradski odbor SDA Mostar donio je slijedeće zaključke:

Odlukom Ustavnog suda BiH, Grad Mostar se po tko zna koji put izdvaja iz pravnog sistema ove zemlje i pretvara u jedinstveni grad slučaj obzirom da se principi koje je ustavni sud primijenio za Mostar ne primjenjuju ni za koji drugi nivo vlasti u zemlji.

SDA se želi pokazati kao stranka koja ne poštuje odluke Ustavnog suda što nije točno, jer ukidanjem članova Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar, Ustavni sud je doveo Visokog predstavnika u BiH u situaciju da on mora promijeniti svoj statut za Grad Mostar kako bi omogućio Parlamentarnoj skupštini BiH da donese nova izborna pravila.

Gradski odbor SDA Mostar smatra da je najbolje rješenje za Grad Mostar da Visoki predstavnik za BiH vrati na snagu raniji, važeći statut, umjesto postojećeg koji je nametnuo, obzirom da je isti bio daytonski, ustavan i zakonit umjesto nametnutog za koji je sud utvrdio da nije u sladu sa ustavom ove zemlje.

U suprotnom, Gradski odbor SDA Mostar smatra da treba osmisliti novu organizaciju Grada Mostara sa akcentom na poglavlje VI A Amandman XVI Ustava Federacije BiH koje definira status Grada, a imajući u vidu status Mostara kao takvog.

Stav Gradskog odbora SDA Mostar je da Visoki predstavnik za BiH mora prestati sa daljim eksperimentiranjima sa sudbinom ovog grada jer je postojeći statut kojeg je nametnuo Visoki predstavnik za BiH doveo do razaranja kako ekonomskog tako i političkog bića ovog grada.

Zbog toga su neprihvatljive bilo kakve odluke od strane OHR-a koje u svom rješenju ne budu predvidjele Grad Mostar u daytonskim okvirima, kao grad sa više općina u kojima bi se Bošnjacima i ostalim narodima osigurala ravnopravnost, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO SDA Mostar Zijad Hadžiomerović.


Nema komentara

Anketa

Ustavi