RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sveobuhvatna obnova Španjolskog trga započinje slijedeći tjedan

Napisano 16.09.2011. 02:20

MOSTAR – Obnova Španjolskog trga u Mostaru započet će za tjedan dana, kazano je jučer u Gradskoj upravi Mostara nakon što je potpisan ugovor za projekt obnove Španjolskog trga i Saborne crkve. Ugovore su u  nazočnosti predstavnika Grada Mostara, španjolskog Veleposlanstva u BiH i  SPC-a potpisali predstavnici UNDP-a i UNESCO-a s izvođačima radova, GP Hering i Gemaxa.


Veliki značaj


Govoreći o vrlo značajna dva projekta gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i radova koji će uslijediti nakon dugih vremenskih iščekivanja te se zahvalio svim onim koji su sudjelovali na putu realizacije.
-Španjolski trg je središnji i najljepši trg koji će biti u gradu Mostaru i treba biti trg ponosa ovih građana, ali isto tako i ponosa španjolske vlade, UNDP-a i UNESCO-a koji su sudjelovali u ovome projektu, kazao je Bešlić. Nije zaboravio podsjetiti ni na značaj u razvoju prijateljskih odnosa između Španjolske i BiH, a posebno Mostara.
Ako s uzme u obzir da je zgrada Gimnazije obnovljena i da se radi gradska vijećnica, kaže Bešlić, uređenjem Španjolskog trga dobit ćemo ljepši izgled u važnom djelu Mostara.
-Vjerujem da će to biti jedan dio grada kojim će se rado šetati, gdje će se ljudi ugodno osjećati, gdje će uz park i sve što imamo moći na jedan drugačiji način promišljati o
jednoj boljoj budućnost grada Mostara, zaboravljajući sve one loše stvari i ruševine, rekao je Bešlić svjestan da je riječ o projektu koji piše novu povijest Mostara.
Osvrnuvši se na birokratske probleme i ekonomsku krizu zbog čega je izgledalo da neće ni doći do ovoga dana, radost zbog konačnog početka radova nije skrivao ni veleposlanik Kraljevine Španjolske u BiH Alejandro Alvargonzález San Martín.
-Ovo je dug našeg naroda ne samo prema Mostaru, već našim vojnicima koji su puno učinili u Mostaru. Na tom trgu su obilježena imena 22 vojnika i 1 prevoditelja i tako na neki način odajemo počast njihovom radu u BiH, istaknuo je španjolski veleposlanik.

Potpora crkvi


- Nadam se da ćete za nekoliko mjeseci imati trg na koji će svi građani voljeti doći. Za još malo duže vremena imat ćete obnovljenu Sabornu crkvu koja je već dugo razrušena, kazao je Yuri Afanasiev rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, napominjući kako će kruna svega biti završetak radova prema ugovorima.
Mostarski paroh Radivoje Krulj koji je potpisao ugovor vrijedan 200 tisuća dolara za radove koje će izvoditi tvrtka Gemax  izrazio je oduševljenje i veliku zahvalnost španjolskoj vladi, UNDP-u, UNESCO-u i mostarskom gradonačelniku
-Prije svega, radujem se kao svećenik zbog značajne potpore UNESCO-a, UNDP-a i Španjolske za ovaj projekt, a i kao građanin ovog grada radujem se prelijepom trgu, jer ovo je još jedan kamen u obnovi našega hrama i našega grada, zaključio je Krulj.

Vrijednost rekonstrukcije 950. 638,50 KM


Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji Španjolskog trga je 950. 638,50 maraka. Vrijednost radova koje će, prema potpisanom ugovoru, izvoditi tvrtka Hering je 875. 638, 50 maraka, pri čemu Grad Mostar sudjeluje s 250 tisuća maraka, UNDP s 523. 245, 68 maraka i UNESCO s 102. 292,82 maraka u okviru programa “Kultura za razvoj” koji je financiran sredstvima španjolske vlade. Također, UNDP će za uređenje hortikulture na Španjolskom trgu izdvojiti oko 75 tisuća maraka. Potpisani ugovor za projekt obnove Saborne crkve vrijedan je 200 tisuća dolara.


Nema komentara

Anketa

Ustavi