RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U siječnju i veljači tekuće godine iznimno dobri rezultati poslovanja JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Napisano 19.02.2013. 14:57

Od 1. siječnja 2013. do 17. veljače 2013. proizvedeno 496 GWh. Za usporedbu, u cijeloj 2010. proizvedeno je 1300 GWh, što je dovelo do poskupljenja struje kućanstvima u 2012. a Aluminij - na čelu kojega je trenutno ne baš uspješna uprava - bacila u još veće probleme.

Danas je u radnom posjetu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar boravio Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva Federacije BiH.
Na radnom sastanku u sjedištu Društva u Mostaru generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić detaljno je informirao resornoga ministra o aktualnom stanju u poduzeću po svim segmentima njegova rada.
Direktor je posebice prezentirao pokazatelje ostvarenja elektroenergetske bilance (EEB) za razdoblje od 1. 1. 2013. do 17. 2. 2013. godine. Prema njegovim riječima EEB-om za siječanj 2013. godine planirana je proizvodnja od 136,6 GWh, i nabava energije na tržištu od 107,88 GWh. Ostvarena je proizvodnja u ovome mjesecu 295,78 GWh (indeks 217), dok je na tržištu izvršena nabava energije 65,89 GWh (indeks 61). Na tržištu je u ovome mjesecu prodano 125,87 GWh el. energije. 
Također, za tekući mjesec veljaču planirana proizvodnja je 140,6 GWh, a do 17.2.2013. godine ostvarena je u iznosu od 200,13 GWh (indeks 140,6), dok je na tržištu planirana nabava u veljači od 87,4 GWh do 17.2.2013. godine ostvarena s 21,84 GWh.
„Dakle, u navedenomu razdoblju do 17.2.2013. godine ostvarena je proizvodnja od čak 495,95 GWh, a planom za razdoblje siječanj – veljača 2013. bila je predviđena proizvodnja od  277,20 GWh (indeks 179). Za isto je razdoblje na tržištu prodano ukupno 87,73 GWh el. energije,“ zaključio je direktor Krešić.
Izvršna direktorica za ekonomske poslove Ivana Bunoza informirala je Ministra o Planu poslovanja za 2013. godinu koji je u fazi usvajanja i kojim se predviđa pozitivno poslovanje Društva u ovoj godini.
Prezentirala je i financijski rezultat za mjesec siječanj 2013. godine po kojemu je Društvo ostvarilo dobit od oko 20 milijuna KM, što je osim povoljne hidrološke situacije rezultat iskorištenja svih resursa i racionalizacije svih troškova poslovanja.
Ministar Trhulj izrazio je zadovoljstvo rezultatima poslovanja i stanjem u poduzeću. Okupljenim je novinarima u izjavi za medije osim ostaloga kazao:„Prošla je godina zbog nepovoljne hidrologije za ovo poduzeće mogla završiti s puno većim gubitkom. No, kako se pred sam kraj godine situacija nešto popravila, a poduzete su i kvalitetne mjere od strane menadžmenta ukupni gubitak smanjen je za oko12 milijuna KM. Taj se pozitivan trend rada nastavio, tako da danas imamo ovakve vrlo ohrabrujuće rezultate poslovanja“
Ministar je potom u pratnji svih članova Uprave i predsjednika Nadzornoga odbora Društva Marinka Ivankovića posjetio strojarnicu HE Mostarsko blato u naselju Jasenica.
Podsjećamo da je HE Mostarsko blato druga poslijeratno novoizgrađena elektrana JP Elektroprivreda HZ HB (nakon HE Peć Mlini, Grude) koji se sastoji od 9 građevinskih - energetskih objekata: akumulacijski bazen, ulazna građevina, dovodni tlačni tunel, vodna i zasunska komora, tlačni cjevovod, strojarnica, donji kompenzacijski bazen, odvodni zatvoreni kanal i priključni dalekovod. Ukupna je vrijednost investicije bila 140 milijuna KM, s planiranom godišnjom proizvodnjom od 170 GWh, dok je instalirana  snaga agregata od 60 MW.
Izgradnjom su HE Mostarsko blato realizirani planovi izgradnje elektrane stari gotovo jedno stoljeće, a kao višenamjenski objekt, osim energetske iskoristivosti, uz poboljšanu infrastrukturu, lokalna je zajednica dobila više izravnih i neizravnih prednosti i koristi (posebice od naknada za korištenje hidroakumulacijskih objekata). Povećana je zaštita od plavljenja naselja Jasenica, kao  i platoa Mostarskoga blata kada bude dovršena izgradnja akumulacije. Osim toga otvaraju se i mogućnosti kvalitetnijega i sigurnijega korištenja zemljišta u poljoprivredne svrhe na ovim lokalitetima.

Nema komentara

Anketa

Ustavi