RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jebeš fudbal, volim nogomet

Napisano 08.01.2010. 18:18

Zrinjski grbPolako su otišli i posljednji dani 2009 godine koja će ostati upamćena ponajprije po tome što je HŠK Zrinjski postao prvak BiH po drugi puta, ali i po mnogo stvari koje nemaju puno veze sa nogometom, a itekako su se zavlačile pod najvažniju sporednu stvar na svijetu.

I ova godina na odlasku bila je slična kao jaje jajetu predhodnih bar što se tiče domaćih medija koji su namjerno zapostavljali sve uspjehe hrvatskih sportaša i klubova. I dalje su nas mudra pera teledirigovana iz prijestolnice jednog od jednakopravnih naroda ove zemlje pokušavala uvjeriti da je njihova reprezentacija i naša, a da je naša tamo nečija druga.

I dalje su pokušavali prikriti sve ono što je urađeno na štetu hrvatskih klubova, istovremeno podizući do zvijezda uspjehe svojih klubova. Htjeli su prikriti i činjenicu da njihova policija u njihovim gradovima zabranjuje zastave jednog od konstutivnih naroda. Kada to nisu uspjeli zataškati te su simbole pokušali etiketirati dobro poznatim atributima i pridjevima iz svojih kuhinja.

Nažalost, u ovoj godini desilo se ono čega smo se najviše pribojavali,a to je smrt na sportskom borilištu. Nažalost, i taj čin su isti mediji pokušali prikazati kao borbu njihovog dobra protiv našeg zla. Tih dana nakon tog tragičnog događaja njihovi mediji su bili puni dokaza o krvoločnom narodu koji se branio na svom pragu i mirotvorcima koji su došli na taj prag naoružani sa svime i svačim.

Sve to samo je nastavak kampanje koja je uperena protiv jednog cijelog naroda, a cilj te kampanje jeste nestanak nacionalnih predznaka toga naroda iz svih sfera života, pa i iz sporta. Ne trebam sada nabrajati što je sve sa hrvatskim predznakom ukinuto u ovoj državi, a samim time ono što je još opstalo itekako im para oči i uši.

Sve ovo je dovoljan razlog da se netko zapita do kada će Hrvati biti zapostavljeni u svemu pa i u nogometu? Zašto Hrvati nemaju pravo imati svoje nogometno takmičenje? Srbi imaju svoje niža takmičenja i iz tih takmičenja njihovi klubovi direktno ulaze u Premier ligu. Upravo tako su osigurali jednakopravnost koju Hrvati nemaju u Federaciji BiH. Sjeća li se tko Brotnja koji je bio prvi zajednički prvak BiH? Gdje je Orašje koje je osvajalo Kup BiH? Gdje su nestali Žepče, Posušje, Ljubuški, Čapljina, Troglav, Kiseljak?

Ne treba mnogo da bi se shvatilo da su ovi klubovi žrtve sustava koji je uređen na štetu Hrvatskih klubova. Danas u Premier ligi BiH imamo samo dva Hrvatska kluba koji su i dalje miljama daleko od ostalih na organizacijskom i rezultatskom planu bez obzira na gore spomenuti sustav. Iako je bilo nekih priča i najava o organizaciji Kupa Herceg Bosne nažalost to se u ovoj godini na odlasku nije desilo.

Godina koja nam dolazi pravo je vrijeme da se to ispravi i da konačno Hrvati u BiH Imaju svoje takmičenje u kome bi svoje mjesto našli svi Hrvatski klubovi od Neuma do Orašja. Sjećam se dobro parole navijača Sloge iz Doboja u Kup utakmici sa HŠK Zrinjski.“Niti je ovo naš kup, niti je Bosna naša država". Iako njihov kup nikamo ne vodi niti ga tko priznaje, ponosni su jer je to njihov kup.

Gledam ovih dana turnire u Gabeli, Širokom, pa onda onaj u Vitezu. Sa malo dobre volje sve bi se to moglo turnirski organizirati kao Kup Herceg Bosne. Učinak bi bio višestruk, klubovi koji su danas na pragu zaborava isplivali bi bar zakratko na površinu, a svaki talentirani nogometaš imao bi priluku da se nametne našim najjačim klubovima. Eto pred nama je ta nova 2010 godina, a ovo je tema za razmišljanje. Od čekanja nema ništa, a gore je lijepo opisano koliko smo ravnopravni u takmičenjima pod okriljem NS BiH i koliko nas vole njihovi mediji.

I za kraj želim svima sretniju Novu godinu uz nadu da ćemo u njoj konačno imati i jedno nogometno takmičenje koje ćemo smatrati svojim.

Jebeš fudbal, ja volim nogomet.

zrinjski.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi