RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lađari povezali obale RH i BiH na Jadranskom moru

Napisano 19.08.2012. 11:33

Neumska regata

Lađari povezali obale RH i BiH na Jadranskom moru
 
Svoju dominaciju u veslanju na ovim prostorima dokazali su lađari ekipe „Gusari Komin“ koji su prvi prošli kroz cilj, te su tako osvojili pehar i medalje, te novčani bon od 3000 KM. U ovoj regati među 15 ekipa bile su i dvije ženske posade

„Nije nam cilj samo to tko će biti prvi već da povežemo naša područja i našu djedovinu i da sve to pretvorimo u tradiciju koju će čuvati naši novi naraštaji. Ovo će biti i turističko povezivanje naših područja te biti novi iskorak u jačanju našeg zajedništva, poručio je neumski načelnik dr. Živko Matuško po završetku prve međunarodne regate lađa Klek - Neum 2012. Ovo je po prvi put da lađari iz Hrvatske i BiH veslaju na moru i da se tako povezuju dvije zemlje. Start ove utrke lađara na stazi od deset kilometara je bio na plaži u Kleku (RH), a cilj na plaži hotela Zenit u Neumu gdje se okupilo mnoštvo gledatelja i navijača.

Naravno, ozračje je bilo vatreno, a navijači su ovacijama i pjesmama dočekivali svoje ekipe lađara (regatu je veslalo ukupno 15 ekipa) među kojima su bile i dvije ženske posade i to „Metkovke“ i „Gusarice Metković“. Sve su ekipe imale dosta problema jer je more od starta do cilja bilo jako valovito pa su im plimni valovi pričinjali ogromne probleme. To je primjerice bio i razlog potapanja posade lađara Čeljevo koji su nakon „ispumpavanja“ vode iz svoje lađe, ipak na kraju sretno doveslali do plaže u Neumu.

Svoju dominaciju u veslanju na ovim prostorima dokazali su lađari ekipe „Gusari Komin“ koji su prvi prošli kroz cilj, a i prije tjedan dana su osvojili tradicionalni maraton lađa Metković - Ploče. Iza njih na cilj su stigli lađari „Žrnovski galioti“ Korčula, a na trećoj su poziciji bili lađari „Sv. Roko“ Podrujnica. Pehar i medalje te novčani bon od tri tisuće KM pobjednicima su uručili neumski načelnik dr. Živko Matuško i župan Dubravačko-neretvanske županije u Republici Hrvatskoj Nikola Dobroslavić.
I preostale dvije najbolje ekipe dobile su nagrade, a dodjeljivanju je nazočio i Lazo Prkačin, izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, koji je uz županiju Dubrovačko-neretvansku i bio pokrovitelj ove regate, te još brojni gosti i uzvanici iz BiH i RH.

Organizatori ove prve međunarodne regate lađa Klek - Neum bili su Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen i Udruga lađara Neum, a suorganizatori općine Neum i Slivno (RH) te udruga lađara Neretve.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi