RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Medijska blokada Zrinjskog: od 21 utakmice samo 2 prijenosa

Napisano 30.07.2010. 16:18
Zrinjski

Ako pogledamo vječnu ljestvicu Premier lige BiH u nogometu, vidjet ćemo da četvorku koja se odvojila na vrhu čine Široki Brijeg, Sarajevo, Željezničar i Zrinjski.

Jasno, ti klubovi su i najviše puta predstavljali Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sceni, što znači da bi svi navedeni klubovi trebali imat podjednak tretman od države, shodno tomu i od državne televizije. No, ukoliko se pogleda popis europskih utakmica koje je prenosio Javni RTV servis BiH, jasno je da taj tretman nije jednak prema svima.

S televizije optužuju Zrinjski

Ponajviše je “diskriminiran” mostarski Zrinjski čiji simpatizeri već tri sezone nemaju mogućnost pratiti svoje ljubimce na europskim nastupima na programima državne televizije. Od 21 međunarodne utakmice Zrinjskog (otkako se igra zajednička Premier liga) Javni servis nije prenosio nijednu gostujuću, dok je od domaćih utakmica državni TV radio samo jedan kombinirani prijenos kada je Pod Bijelim brijegom gostovao beogradski Partizan. Zanimljiv je i podatak da u sezoni 2008./2009., kada je mostarski klub drugi put postao prvak BiH, ljubitelji nogometa nisu mogli gledati europske utakmice koje je Zrinjski igrao protiv Slovana iz Bratislave, iako iz Javnog servisa danas tvrde da “vrše prijenose domaćih klubova u Ligi prvaka”.

S druge strane, u sezoni 2009./2010., kada je prvakom postao sarajevski Željezničar, BHT1 je doista radio prijenos gostovanja kluba s Grbavice Hapoelu iz Tel Aviva. Činjenica da na BHT1 nema međunarodnih utakmica Zrinjskog, odgovornima u toj kući nije sporna.
- Prošle godine je nuđeno Zrinjskom da se prenose njihove utakmice Lige prvaka, po potpuno istim uvjetima po kojima su se prenosile utakmice Širokog Brijega u Europskoj ligi. Široki je prihvatio, Zrinjski nije. Što bi mi trebali učiniti? Dati Zrinjskom više novca i minuta nego Širokom? To ne bi bilo uredu, kazao je Belmin Karamehmedović, urednik sportskog programa BHT1.

- Glupo bi bilo da ja nekoga vučem za rukav da radi s mojom tvrtkom ako oni to ne žele. Uostalom, ne postoji nikakva zakonska, niti bilo kakva druga obveza da mi to moramo učiniti, dodao je Karamehmedović.

Jedini prvak bez prijenosa


No, da nije sve tako jednostavno, pokazuje podatak da od svih prvaka BiH od sezone 2002./2003. (Leotar, Široki Brijeg dva puta, Zrinjski dva puta, Sarajevo, Modriča, Željezničar) samo Zrinjski nije imao priliku biti na programu državne televizije. Nekadašnji prvi čovjek mostarskog kluba Ivan Beus odnos Javnog servisa prema Zrinjskom ne smatra diskriminirajućim, ali navodi da je sramotna činjenica da BHT1 u pravilu ne prikupi novac za TV prijenose europskih utakmica Zrinjskog.

- Svoja prava za europske utakmice klubovi prodaju agencijama koja se bave prodajom TV prava, a potom televizijske kuće od njih otkupljuju prava. Istina je da je Zrinjski vrlo malo zastupljen na televiziji, ne mislim da je riječ o diskriminaciji, ali je sramota za BiH da državna televizija ne može otkupiti prava za prijenos europskih utakmica, pa barem onda kada smo bili državni prvaci, kazao je Beus.

Također, još je neizvjesno hoće li se uzvratna utakmica 3. pretkola Europske lige između Zrinjskog i danskog Odensea naći na programu državne televizije. Podsjetimo, Mostarci su ostali jedini predstavnici BiH na međunarodnoj sceni.

Široki Brijeg
Bevanda: Klubovi osuđeni na improvizaciju


Ono što smo i ranije znali o temi TV prijenosa naših klubova kako njihovih europskih, tako i prvenstvenih utakmica, potvrdio nam je i generalni tajnik NK Široki Brijeg Josip Bevanda.

- Ne postoji jedinstvena i uvijek primjenjiva strategija, klubovi su osuđeni na improvizaciju. Svaka utakmica je zasebna priča, nema pravila. Ovisi s kim igraš, što nudiš... Naša suradnja s BHT1 je korektna, ali i oni su dijelom dio problema. Recimo, i mi smo se morali dati u organizaciju njihove proizvodnje signala s uzvrata s Austrijom. A oni su ti koji diktiraju uvjete. Tako da, ako želite marketinški uspjeti, morate pristati na te uvjete.

Istaknuo je Bevanda ovom prilikom i želju da se pronađe zajednički jezik oko TV prijenosa Premier lige, ali i izrazio žaljenje konstatacijom da je takvo što trenutačno nemoguće izvesti, što zbog stanja u kojem se klubovi nalaze, što zbog nepostojanja unitarne želje da se nešto pokrene s mrtve točke

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi