RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

"Naivni" Jurišić: SDA nas je izdao, odustajemo od Domovine!

Napisano 30.07.2014. 12:13
Zvonko Jurišić

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić tvrdi da se kod smjene Vinka Jakića radi o političkoj trgovini i gruboj perfidnoj igri SDA s kojim je HSP projicirao koaliciju Domovina, a Vinko Jakić imenovan koordinatorom.

Jurišić najavljuje stav pravaša oko hrvatskih kandidata za Predsjedništvo BiH i priznaje kako su HSP, Čović, Raguž i Budimir u ovom trenutku podjednako udaljeni.

 

Upravni odbor OdRaza je naprasno smijenio Vinka Jakića, dužnosnika HSP-a i jednu od glavnih uloga u toj egzekuciji je odigrao i SDA. S tom strankom ste došli pred potpisivanje koalicije Domovina, a Jakić je čak i koordinator koalicije koja je trebala zajedno na izbore u RS-u. Hoće li Jakićeva smjena imati političke posljedice i što će HSP sada poduzeti?

- Moram kazati kako je HSP jako razočaran smjenom direktora OdRaza Vinka Jakića, a poglavito smo ogorčeni i razočarani ponašanjem SDA. Ovdje se radi o političkoj pozadini s ciljem ovladavanja Fondacijom, a da se pri tome uopće nisu uzimali u obzir rezultati OdRaza i direktora Jakića. Naime, sva izvješća relevantnih domaćih institucija i ona Svjetske banke, koja i plasira ogromna sredstva preko OdRaza, bila su pozitivna. Ali, očigledno se ovdje radi o potpuno drugim motivima. Žalosti činjenica što nas je SDA u neku ruku izdao jer mi s tom strankom kreiramo koaliciju Domovina. I dalje mislim da je to jako važan politički projekt, međutim, nakon ovakvoga dvoličnog i izdajničkog stava SDA, mi ozbiljno razmišljamo o odustajanju od Domovine i vrh HSP-a će o tome odlučiti u sljedeća 24 sata.

 

Pa dobro, je li Vas netko iz SDA možda nazvao prije smjene Vinka Jakića i pojasnio razloge zbog kojih se prema SDP-u čini taj ustupak? Je li Vam se netko, kao partneru u Domovini, možda čak i ispričao?

- Ma ne. Paradoksalno je da su na Kadrovskoj komisiji SDA raspravljali i zauzeli stav da članovi Upravnoga odbora fondacije OdRaz iz SDA ne podrže Jakićevu smjenu. A, onda se dogodio taj perfidni obrat koji SDA ničim nije opravdao. Direktor Vinko Jakić je uložio doista puno truda kako bi OdRaz opravdao i uspješno provodio svoju misiju financijske potpore poduzetništvu, ali to očigledno netko ne želi vidjeti i priznati. Vi znate da je nešto slično prije dvije i pol godine uradio i SDP. I oni su u okvirima platforme izigrali dogovor i pokušali progurati isključivo svoje interese, pa čak i pod cijenu rušenja Vlade FBiH. Zato mi, poučeni između ostaloga i tim iskustvom, nećemo dopustiti da nas ovoga puta SDA drsko prevari pa i politički ponizi. Najozbiljnije razmišljamo o izlasku iz Domovine, jako smo blizu toj odluci, u pitanju su samo neke nijanse.

 

U Upravnom odboru Fondacije su i tri člana hrvatske nacionalnosti. Ministri Krajina, Lijanović i Čamber. Kako komentirate njihovo ponašanje?

- Koliko znam, Vjekoslav Čamber nije bio na sjednici kada se smjenjivao Jakić dok me ponašanje ministra Ante Krajine ne čudi i ne iznenađuje. On je, kao i Čamber, odavno u Vladi FBiH slobodni strijelac, ali u službi interesa SDP-a. I Krajina i Čamber su, nakon što su izgubili stranačku potporu HSP-a, odnosno nakon što su napustili stranku koja ih je progurala u Vladu FBiH, trebali pokazati dostojanstvo i podnijeti ostavke. Ali, to je njihov odabir, oni sada služe SDP-u i SDA, a ne hrvatskome narodu. Istina je da je i Jerko Ivanković Lijanović član UO-a fondacije OdRaz. Koliko mi je poznato, Lijanović se ponašao dosta korektno, ali objektivno, on nije mogao spriječiti smjenu Vinka Jakića. Ministar Lijanović je u Vladi FBiH nekako ostavljen na brisanom prostoru, razapet između SDA i SDP-a, tako da on nema političku moć suprotstaviti im se u donošenju tako krupnih odluka.

 

I Čović i Raguž i Budimir u ovom trenutku podjednako udaljeni

 

Možete li nam otkriti kojeg će kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH podržati HSP, odnosno barem koga sigurno neće?

- Pa ja ću se usuditi u ime stranke kazati kako su nam u ovom trenutku sva tri kandidata podjednako udaljena. Moram priznati kako od nas nitko još nije zatražio eventualnu potporu. U svakom slučaju, Glavni stan i Predsjedništvo HSP-a će u sljedećih 7-10 dana raspravljati o potpori nekom od kandidata i to nakon što dobijemo uvide u njihove programe i obećanja. Vidjet ćemo poklapaju li se oni s našim političkim smjernicama i strategijama i tek tada ćemo konačno odlučiti. Ima još dovoljno vremena, nemamo razloga žuriti se.

Dnevni list

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi