RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Najava 24. kola BIH Premijer Lige

Napisano 20.04.2010. 11:18
PremierLigaBiH

Trodnevna stanka je gotova i pred nama je već 24. kolo nogometne Premijer Lige BIH. Prošli tjedan je donio odgovor na pitanje tko je najbolji klub u ligi, te šok svoje vrste na Pecari. Osim lidera, od vodećih šest klubova samo je Zrinjski izvojevao trijumf. Leotar se popeo skoro do utrke za internacionalna takmičenja, ali ipak ostaje veliki autsajder. Na začelju ništa novo, Laktaši se jos nisu predali dok Tuzlaci izazivaju sudbinu.
 
Jedva smo prošli dva kola bez dodjele crvenog kartona, kad eto opet glavnog grada da nam poremeti spokoj. Hej Grbavice rano ljuta, opet si ispala ružna i tužna. Naime, šampionski raspoložen Željezničar je u goste primao prvog konkurenta Borca iz Banjaluke. Derbiju je prisustvovala masa gledalaca željna dobre predstave svojih junaka (barem se tako nadamo). Uprava kluba (nadamo se ne naroda) je za uvertiru svojim navijačima upriličila nastup Mladena Vojičića Tife. Sve bi to bilo lijepo da pjesma koju je otpjevao "Grbavica", nije bila pjesma ratnoga vremena koja nema ništa sa Željinim stadionom nego naseljem, tj djelom grada, koji je za vrijeme rata bio pod kontrolom jedinica srpske vojske. Na svu žalost u našem glavnom gradu izgleda nikome nije stalo da rane rata zacjele. Ovaj put su dočekali Srbe sa svojim ratnim pokličem, pljunuvši im u lice, slično prošlogodišnjem paljenju Hrvatske zastave. Nije niti nasrtaj na vratara Slavije bio ništa manje nacionalnoga karaktera. Čudi nas još kako je to preskočilo Avazove stranice, gdje su ažurni što se tiče sportskih-navijačkih izgreda. Možda su falili dežurni krivci, zna se koji.
 
Natrag nogometu, evo tablice nakon 23 kola: 

1 Željezničar Sarajevo, Bosnia-Herzegovina NK Željezničar 23 14 5 4 38:17   47
2 Borac Banja Luka, Bosnia-Herzegovina FK Borac 23 14 2 7 31:20   44
3 Široki Brijeg, Bosnia-Herzegovina NK Široki Brijeg 23 11 5 7 34:22   38
4 Zrinjski Mostar, Bosnia-Herzegovina HŠK Zrinjski 23 11 5 7 35:25   38
5 FK Sarajevo, Bosnia-Herzegovina FK Sarajevo 23 11 5 7 29:20   38
6 Velež Mostar, Bosnia-Herzegovina FK Velež 23 11 3 9 39:25   36
7 Leotar Trebinje, Bosnia-Herzegovina FK Leotar 23 10 3 10 24:32   33
8 Zvijezda Gradačac, Bosnia-Herzegovina NK Zvijezda 23 9 3 11 24:35   30
9 Čelik Zenica, Bosnia-Herzegovina FK Čelik 23 8 5 10 24:25   29
10 NK Travnik, Bosnia-Herzegovina NK Travnik 23 8 5 10 28:32   29
11 Slavija Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Slavija Capajebo 23 8 5 10 26:30   29
12 Olimpik Sarajevo, Bosnia-Herzegovina FK Olimpik 23 7 8 8 20:28   29
13 FK Rudar, Bosnia-Herzegovina FK Rudar 23 8 4 11 19:23   28
14 Sloboda Tuzla, Bosnia-Herzegovina Euro Sloboda 23 8 3 12 19:31   27
15 FK Laktaši, Bosnia-Herzegovina FK Laktaši 23 6 4 13 27:36   22
16 Modriča Maksima, Bosnia-Herzegovina FK Modriča 23 6 3 14 25:41   21

 

 

14. Sloboda Tuzla, Bosnia-Herzegovina Euro Sloboda : 1. }eljezni  ar Sarajevo, Bosnia-Herzegovina NK Željezničar


Željo je zaslužio da odmori i dozvoli si kiks. Prošlo je deset kola od zadnjeg poraza protiv Sarajeva na Grbavici od 1:0. Taj susret je slijedio nadljudski niz od devet pobjeda i jednog remija protiv Zrinjskog u Mostaru (i još jedan u Kupu BiH). 28 ogromnih bodova u 10 utakmica što je više nego što su četiri kluba sa začelja postigla cijelu sezonu, a klubovi od osme do dvanaeste pozicije su uspjeli osvojiti samo jedan bod više. Za Euro Slobodu samo možemo reći: "budite se!". Slijedi im gostovanje kod Rudara pa susret sa Borcem. Ponor im je sve bliže. Željo je pobjedio prvi susret sa 4:1.
 
Svih vremena: Željo 8:4 sa tri susreta bez pobjednika
 
 

2. Borac Banja Luka, Bosnia-Herzegovina FK Borac : 13. FK Rudar, Bosnia-Herzegovina FK Rudar

 
Ukoliko na Tušnju dođe do iznenađenja, ovo će biti odlična prilika za Borac da sustigne Željezničar u utrci za titulu. Rudari, sa druge strane, su probali sve u svojoj moći da se spase, ali opasno proklizuju. Ovaj susret im je možda vrijedniji kao štimung pred "finale za opstanak" protiv Euro Slobode, iduće kolo. Nakon toga im slijedi Modriča, tako da u srijedu samo moraju izbjeći ozljede i kartone.
 
Svih vremena:  Rudar 1:0
 
 

5. FK Sarajevo, Bosnia-Herzegovina FK Sarajevo : 3. `iroki Brijeg, Bosnia-Herzegovina
NK Široki Brijeg

 
Jedan od dva derbija kola. Oba kluba su iznenadila svojom impotencijom u zadnjih devet kola. Gdje je Široki izgubio konce, nije nam jasno. Slovili su za najbolji klub na polusezoni, isto kao i Sarajevo. Nisu izgubili niti jednog igrača, još su dodali Mirka Hrgovića, i opet ništa. Nakon ovog susreta im slijedi niz od pet prosječnih susreta: Laktaši, Leotar, Čelik, Travnik i Zvijezda. Naoko ziceri, ali mogli smo to reći i za Olimpik koji umalo ne priredi sramotu sezone prošli tjedan. Oba kluba su na ljestvici izjednačena, sa Zrinjskim u sredini radi gol razlike. Sva tri će do kraja igrati jedni druge. Sarajevo je zadnji put pobjedilo Široki 2007-e godine. Do kraja imaju težak raspored, pogotovu kući, gdje ove sezone još nisu poraženi. 
 
Svih vremena: Široki  8:4 sa 3 remija.
 
 

6.
Velež Mostar, Bosnia-Herzegovina FK Velež : 4. Zrinjski Mostar, Bosnia-Herzegovina HŠK Zrinjski

 
Teškog srca ove riječi pišemo. Autor teksta je prije pisanja ovog dijela članka obišao nekolicinu portala, sportskih i informativnih, u potrazi za istinskim pulsom ovoga susreta, ali ostao istinski razočaran. Na svakom koraku, tj portalu, priložena uz najavu susreta stoji slika policajaca, specijalaca, policijskih pasa koji bijesno laju, ljudi u lisicama, navijaca sa maskama na glavama, zapaljenih kontejnera, guma itd ...... Jel' to što se očekuje? Jel' to čemu se nadaju dežurni demonizatori? Jel' to što nam priželjkuju? Jel' nas takvim doživljavaju? Neopisiv je osjećaj koji moramo podnijeti radi banalnosti, jer smo živi i hoćemo da uživamo u stvarima koje volimo. Jedna ljepota okrugle nogometne lopte je da govori sve svjetske jezike i spaja sve ljude. Možemo li i mi uživati u toj ljepoti ili smo mi pak nijemi, pa nas zaobilazi jer nas ne razumije ili pak jer nismo iz grada sile, gdje živi dupli standard, gdje se ne vidi očigledno. DOSTA ! 
 
Isprike, ali ovo nije smjelo ostati prešućeno. Imaćete stotine članaka o derbiju za čitati, mi smo ostali bez teksta. Sretno Zrinjskom i Veležu.   
      
Svih vremena:  Zrinjski 6:3 bez neriješenih
 
 

10.
NK Travnik, Bosnia-Herzegovina NK Travnik : 7. Leotar Trebinje, Bosnia-Herzegovina
NK Leotar

 
Perfektni niz na Piroti je ostao jedini pojam dovoljno interesantan za praćenje kada u pitanje dodje NK Travnik. Taj impresivni niz danas stoji na 22. utakmice. Leotar je pobjedom nad Laktašima dogurao na pet bodova od Europe, ali mu slijede dva gostovanja, praćena gostovanjem Širokog. Ukoliko prođu taj niz sa 5 ili više bodova imaju šanse, ali mi sumnjamo u taj podvig. Ahilejeva peta im je gol razlika (-8). 
 
Svih vremena: Leotar 5:4 sa 2 remija
 
 

12.
Olimpik Sarajevo, Bosnia-Herzegovina FK Olimpik : 8. Zvijezda Grada  ac, Bosnia-Herzegovina NK Zvijezda

 
Olimpik je umalo izvukao iznenađenje kola prošli tjedan. Išli su na Pecaru u naj gorem mogućem trenutku, kada su domaćini u jeku borbe za europski plasman. Sarajevski podstanari su već bili poraženi od Plavih na svom terenu (1:0), ali su smogli dovoljno snage i odigrali 2:2, mada je realan ishod trebao biti pobjeda Olimpika. Njihovi gosti, NK Zvijezda, su isto tako igrali protiv potencijalnih "europljana" Veleža i hladno ih pobijedili sa 2:1. Prvi susret u Gradačcu je odigran sa visokih 4:3 u korist gostujućeg Olimpika. 
 
Svih vremena: Olimpik  1:0
 
 

15. FK Laktaai, Bosnia-Herzegovina FK Laktaši  : 9. elik Zenica, Bosnia-Herzegovina FK Čelik

 
Laktaši su prošli tjedan podnijeli prvi poraz nakon poraza u Banjaluci od 1:0, od sedam kola prije. Čelikov ostatak puta je više manje ozbiljan trening za iduću sezonu, pa teško možemo viditi žar koji bi im dao krila da odnesu plijen. Tome u prilog ide sterilnost Čelikovog napada koji na Gradskom stadionu u Laktašima još nije postigao niti jedan pogodak (0:7).
 
Svih vremena: Čelik  3:2
 
 

16. Modri  a Maksima, Bosnia-Herzegovina FK Modriča : 11. Slavija Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Slavija Capajebo

 
Slaviji su prijeko potrebni gostujući bodovi, time im premijerligaški status neće dolaziti u pitanje. Da je samo Modriča te sreće .....
 
Svih vremena: Slavija  7:4

 
Željko L/hercegovina.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi