RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 70. obljetnica stradanja Hrvata u Posavskoj Mahali

Napisano 27.05.2015. 21:26

U povodu 70. obljetnice stradanja Hrvata Podvučjačkog kraja na Nujića groblju, koje pripada župi Srca Marijina u Posavskoj Mahali kod Odžaka 18. puta za redom slavljena je u ponedjeljak, 25. svibnja 2015. Misa zadušnica za sve stradalnike. Unatoč kiši koja je cijeli dan padala mnogobrojni su vjernici toga kraja kao i susjedne Hrvatske i drugih krajeva Bosne i Hercegovine sudjelovali na Misi kao i na procesiji od župne crkve do groblja gdje su ispred križa predstavnici župe, društveno političkih vlasti i udruga položili vijence i zapalili lampione te izmolili opijelo za sve koji počivaju na tom groblju. Misno slavlje uz domaćeg župnika Ivana Ravlića i susjedne svećenike predvodio je fra Marko Ešegović, urednik Svjetla Riječi.

Župnik Ravlić u pozdravnoj je riječi naglasio kako takvi susreti nisu zato da pozovu na osvetu, nego na praštanje i međusobnu ljubav, čak i prema zločincima. „Došli smo ovdje moliti i sjećati se onih koji su dali svoje živote za slobodu ovoga kraja jer nije u povijesti nikakva nepoznanica da se tako često za život mora darovati život, za budućnost prebrisati sadašnjost, za slobodu žrtvovati sve, pa i vlastiti život. Mi smo Hrvati takve kobi, da se nikada nitko nije ispričao za žrtve nanesene nama, hrvatskom narodu, a od nas svi traže nekakva isprike i priznanje krivice. Nitko se nije ispričao za žrtve nanesene hrvatskom narodu 1945. godine, kao da su svi ti koji su tada živjeli pomrli. Naprotiv njihova ideologija živi i sve se više širi u korist istine i pravde“, rekao je župnik Ravlić.

U svojoj propovijedi fra Marko je progovorio o vrijednosti ljudskog života kroz petu Božju zapovijed, Ne ubij, koja na poseban način štiti ljudski život. Ustvrdio je kako smo danas kao nikada u povijesti svjesni da se čovjeka može ubiti na različite načine, kako na osobnoj razini kada nekome uništavamo dobar glas, uništavamo život mržnjom, ljubomorom, klevetom, ogovaranjem, ohološću tako i na društveno etičkoj razini kada se dovodi u pitanje pravo na život, na slobodu i vlastitu sigurnost, a isto tako i na medijskoj razini kada krivim informacijama, širenjem neistine ubijamo čovjeka. Ukazao je također na ubojstva koja činimo ratovima, smrtnom kaznom, prekidom trudnoće, eutanazijom, ekološkom ugrozom životnog prostora.

„Svi ovi načini onemogućavaju čovjeku da bude sudionik u životu na ovoj zemlji. Stoga smo mi kršćani katolici prije svih drugih kao Kristovi sljedbenici buditi odgovornost i osjetljivost među ljudima po ovim pitanjima, probuditi svijest među ljudima da su materijalna dobra na zemlji vlasništvo svih. Isus nas poziva na ljubav prema bližnjemu, a moj bližnji je svaki čovjek u nevolju“, zaključio je fra Marko ustvrdivši kako nijedan čovjek u svijetu ne pokazuje toliku empatiju prema siromašnima, bijednima, ugnjetavanima, bolesnima, djeci, starcima kao papa Franjo.

 

Ugodno druženje uz agape nastavljen je u mjesnom domu.

Program Dana sjećanja započeo je dan ranije tradicionalnim križnim putem u selu Duge Njive u župi Potočani. Unatoč kiši koja je padala, brojni su vjernici išli pješice od prve postaje u groblju na Smrekovcu kroz šumu i molili za svoje poginule sve do zadnje postaje koja je bila na Odića brdu gdje su 1945. godine pobijeni mnogobrojni mještani toga kraja. Predvodeći križni put, domaći župnik fra Mladen Jozić okupljenim je vjernicima ukazao na važnost čuvanja spomena i molitve za sve one koji su tu pobijeni.

Posavska Mahala koju su nekada zvali Vlaška Mala zasigurno je mjesto najveće pogibije Hrvata u odžačkom kraju. Tu se 25. svibnja 1945. dogodio pravi masakr - zadnja bitka u Drugom svjetskom ratu. Od ukupno 3375 poginulih u tom kraju, toga dana poubijano je blizu 500 Hrvata pa to nazivaju „malim Bleiburgom“. Svjedoci govore da su kosti pobijenih bili razbacane po šumama, a u vrijeme komunizma o tome se nije smjelo pričati. Na spomenicima su ispisana imena onih koje su hrabre žena prepoznale drugoga dana nakon pogibije, a one koji nisu prepoznati partizani su pokopali u zajedničku grobnicu na Nujića njivi koja je danas „Nujića groblju“.

KTA


Nema komentara

Anketa

Ustavi