RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počeo 20. Maraton lađa na Neretvi

Napisano 12.08.2017. 23:35

Maraton lađa, 20. jubilarni po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima (lađama) u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometar od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu, prenosi Hina.

Natjecanje ploveći u posebnom brodu prati predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica manifestacije.

Jandroković je prije starta istaknuo kako je Maraton lađa u proteklih 20 godina razvio svoj sportski, kulturni i turistički karakter i postao jedna krasna tradicija koja okuplja ljude iz cijele Hrvatske, te je pritom podsjetio kako je prošle godine na tom maratonu pobijedila posada iz njegovog rodnog Bjelovara.

"Po mom mišljenju ovdje je najvažnije slavljenje hrvatske neretvanske tradicije, odnosno tradicije neretvanskih lađa i pobjeda kroz bogatu hrvatsku povijest," istaknuo je Jandroković. Također je rekao kako je Maraton lađa na Neretvi vrlo važan za hrvatski identitet i daje dodatnu turističku dimenziju neretvanskom kraju koji tako postaje prepoznatljiv u Hrvatskoj i izvan nje.

Mate Granić je istaknuo kako je Maraton lađa na Neretvi sjajna sportska manifestacija koja istodobno baštini naše kulturne i povijesne vrijednosti, kako se izrazio, od Kneza Domagoja do Domovinskog rata.

"Ovo je ne samo sjajna sportska priredba nego je postala i važan dio naše turističke ponude i kulturne tradicije, a Neretvani i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na ovu priredbu koja je odlično organizirana," poručio je Granić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je bio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, rekao je kako Maraton lađa već 20 godina pronosi ime svojeg kraja i ime Neretve.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je Maraton lađa manifestacija viteštva, izdržljivosti i želje za pobjedom.

Na brodu koji prati Maraton lađa od Metkovića do Ploča su, osim Jandrokovića i Granića, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić te Mostovi saborski zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi