RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poker Hercegovaca u lovu na hrvatsko zlato

Napisano 23.01.2015. 21:43
Poker Hercegovaca u lovu na hrvatsko zlato

Nazdravimo prijatelju neka svatko zna, dvi su sestre Dalmacija i Hercegovina... - pjevaju tako Mate Bulić i Mladen Grdović. No, za potrebe ovog teksta Dalmaciju ćemo zamijeniti Hrvatskom, jer cijela je Lijepa naša u uskoj vezi s ljudima koji korijene vuku iz Hercegovine.

Ta je regija oduvijek bila tako blizu Hrvatskoj. Ne samo kao geografski pojam, već i u glavi. U duši. U srcu. Dalmacija je od hrvatskih regija zemljopisno najbliža Hercegovini, no ljudi s tog područja obilježavaju mnogo grana života u cijeloj Hrvatskoj, pišu novinari Slobodne Dalmacije. Pa tako i u sportu, budući da puno Hercegovaca nastupa pod hrvatskom zastavom. U svim sportovima. Bez njihova udjela hrvatske bi nacionalne vrste bile gotovo nezamislive.

U ovoj priči baziramo se na rukometnu reprezentaciju. Ove godine, na Mundijalu u Kataru, Hercegovaca u sastavu ima četvero. To su Mirko Alilović (Ljubuški), Željko Musa (Mostar), Igor Karačić (Mostar) i izbornik Slavko Goluža (Stolac). Nije daleko ni Metkovac Ivan Čupić.

Hercegovce prati glas jakih, čvrstih momaka, kao odvaljenih od kamena. I fizički i psihički. Pravi borci. I kao takvi predstavljaju svojevrstan "začin" našoj reprezentaciji, komeniraju u Slobodnoj Dalmaciji. Začin koji nam daje ono nešto.

Alilović je među spomenutima, uz kapetana Igora Vorija i Domagoja Duvnjaka, igrač s najduljim "stažem" u trenutnom sastavu reprezentacije. Debitirao je na Svjetskom prvenstvu 2007. godine, prostor mu se otvorio nakon ozljede Vlade Šole. Bio je tada mlad i neiskusan, ali perspektivan. Napredovao je korak po korak, sve do statusa prvog vratara. Šest je medalja osvojio s Hrvatskom, nažalost još ni jednu zlatnu. No, sada tek ulazi u najbolje vratarske godine (29). Ima vremena za ostvarenje i tog cilja. Rodni Ljubuški ne zaboravlja svoje sportske idole – Alilović je višestruko proglašen najboljim igračem tog grada. Sve u svemu, već sada jedna lijepa karijera.

Musa je također napredovao polako, ali vrijedno i marljivo. U reprezentaciji je od 2009., a do danas je izrastao u sjajnog pivota. O tome govore i klubovi u kojima je igrao, poput Zagreba, Izviđača, Gorenja i trenutnog Vive Targi Kielcea iz Poljske. Od idućeg ljeta nastupat će za slavni Magdeburg. Možemo reći da ima taj hendikep što na njegovoj poziciji igra neuništivi Igor Vori pa nema priliku za veću minutažu. No, i ovako je i više nego koristan kao timski igrač, prije svega u odmaranju i rasterećivanju Vorija.

Karačić je, pak, novo lice u reprezentaciji. U Vardaru dokazan, kod Goluže još uvijek ne. Njemu Katar predstavlja prvi nastup na velikom natjecanju. Zanimljivo, sutra će na suprotnoj strani za BiH igrati njegov brat Ivan. A izbornik Goluža?

O njemu je više-manje sve poznato. Odrastao u Metkoviću, trofejni je reprezentativac koji je trenerski zanat "pekao" u Sisciji, Zagrebu te u reprezentaciji kao pomoćnik Linu Červaru.

Poker Hercegovaca u lovu na prvo hrvatsko zlato poslije 11 godina!

Dnevnik.ba

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi