RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posušje: Predstavljena knjiga „Ivan Gudelj – Hajdučka priča”

Napisano 23.07.2014. 20:49
Ivan Gudelj

U kinodvorani u Posušju u sklopu „Posuškog lita“ 2013. predstavljena je knjiga “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”, autora Blaža Duplančića.

Samom početku predstavljanja prethodila je pjesma „Projden kroz Pasike“  u izvedbi ženske klape „Zvizdan“. Nakon njih, svi nazočni su mogli pogledati isječke najboljih trenutaka ovog velikog igrača.

O knjizi su govorili autor Blaž Duplančić, sportski novinar i višegodišnji urednik u Slobodnoj Dalmaciji Mijo Grabovac te bivši igrač Hajduka iz Splita Ivan Gudelj.

62 utakmice – 93 gola

Mijo Grabovac  je istakao kako je Gudelj u svoje vrijeme bio najtraženiji europski igrač s ovih prostora i da je velika šteta što je došlo do preranog prekida igračke karijere. Ipak, naglašava da je Gudelj danas sretan čovjek i da njegov primjer ulijeva nadu svima onima koji misle da su u bezizlaznoj situaciji. Govorio je  kako je Gudelja trebao nastupiti za reprezentaciju Svijeta, ali su neki sabotirali taj nastup. Iznio je podatke o njegovim nastupima i golovima za „bijele“. Tako je u 362 utakmice postigao 93 pogotka, što je veliki broj s obzirom da je igrao zadnjeg veznog, a uostalom je treći strijelac Hajduka u povijesti u euro kupovima. I nikada nije odbio crveni karton!

Završetak fakulteta – životna pobjeda

Autor knjige Blaž Duplančić je rekao kako je dvije godine pisao ovu knjigu, a izvore za pisanje tražio je u razgovorima s Gudeljom te u arhivskim člancima.. Tako se u njoj može pronaći povijesni pregled Hajdukovih utakmica tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pričao je o bizarnim metodama liječenja koje je Gudelj koristio dvije godine nakon što je saznao za bolest kako bi se pokušao vratiti na nogometne terene. Posebno mu je drago što je Gudelj završio fakultet što mu je bila velika životna pobjeda.

Ovakvim pričama educirati mlade

Nakon što je ženska klapa „Zvizdan“ otpjevala još jednu pjesmu  na kraju predstavljanja se obratio Ivan Gudelj. Zahvalio je se općinskom načelniku Branku Bagi za pokroviteljstvo promocije, na promociji ove životne priče. Također, riječi zahvale uputio je svima koji su došli na promociju, ali sa žalom što nije došlo više mladih ljudi i sportaša kojima je ova promocija bila namijenjena. Pričao je kako mu je bilo vrlo teško kada je saznao da mora prekinuti igračku karijeru. Bilo mu je teško razmišljati o tome, kako se izvući iz te situacije u kojoj se u jednoj sekundi život okrene. Naglasio je da njegova priča ipak završava pozitivno. Ovakvim pričama treba educirati mlade ljude, da se ovakve priče iscrpe za jednu duhovnu snagu koja bi im pomogla da iziđu iz depresije.

Ivan Gudelj – kratka biografija

51-godišnji Imoćanin karijeru je započeo i završio u splitskom Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. 1979. osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i Kup maršala Tita.

Bio je članom velike generacije 80-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogodcima donio je mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd.

Za reprezentaciju debitira u gostujućoj pobjedi protiv Luksemburga (5:0), a posljednji susret bilježi 6 godina potom u Bruxellesu. U međuvremenu je nastupao na Olimpijadi 80‘, svj. smotri dvije godine kasnije nakon koje ga je francuski magazin L’Équipe stavio među najbolju jedanaestorku prvenstva, te na EURU 1984. godine.

Posljednja utakmica bila mu je sa Crvenom zvezdom na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog Hepatitisa B propadaju mišići.


Nema komentara

Anketa

Ustavi