RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stan za čovjeka

Napisano 23.01.2011. 18:40
Reket

S obzirom da Lagumdžija gorljivo zagovara zakon o oduzimanju imovine, bilo bi zanimljivo da lider SDP prvi pojasni način na koji je u postratnim godinama stekao status milionera. Ako je suditi po imovinskom kartonu koji je morao popuniti pred oktobarske izbore prošle godine, Zlatko Lagumdžija je jedan od najimućnijih građana BiH. Kada su nekretnine u pitanju, Lagumdžija je naveo da je u posjedu stana u centralnoj sarajevskoj ulici Ćemaluša, vrijednog 280 hiljada maraka, stana i parking mjesta u sarajevskoj ulici Alipašina, vrijednog 180 hiljada maraka, te voćnjaka i dvorišta u sarajevskom naselju Poljine, vrijednog 80 hiljada maraka. Lagumdžija je suvlasnik stana u Dubrovniku, vrijednog 200 hiljada maraka, te četiri parcele u Trebinju, za koje nije naveo tržišnu vrijednost.

Njegova supruga Amina vlasnica je marketinške agencije Ars Creativa koja je smještena u zgradi Tehel, u centralnoj sarajevskoj zoni Skenderije, u kojoj kvadrat stana košta oko četiri hiljade maraka. U dijelu imovinskog kartona pod stavkom „ušteđevina“, Lagumdžija je napisao kako na bankovnom računu ima 90 hiljada eura ušteđevine, 185 hiljada eura oročenih za školovanje djece te 10 hiljada maraka stare devizne štednje. Za kupovinu stana i izgradnju od Unicredit banke je uzeo kredit od 94 hiljade maraka, od Raiffeisen banke 140 hiljada maraka te još 45 hiljada maraka od Univerzal banke a pozajmicom od 80 hiljada maraka napravio je polog za kredit. Kada su prihodi u pitanju, Lagumdžiji je, po podacima iz Parlamentarne skupštine BiH, od januara 2009. do aprila 2010. godine isplaćeno 24 hiljade maraka koje je poklonio u humanitarne svrhe. Njegova profesorska plata na Elektrotehničkom i Ekonomskom fakultetu je 2.333 marke, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova BiH imao je platu od 1.785 maraka, a prosjek poslaničkih paušala u Parlamentarnoj skupštini BiH iznosio mu je 833 marke.

 


 

Veličina navedenog stana je između 80 i 100 kvadrata (nakon proširenja), a cijena kvadrata u navedenoj prestižnoj lokaciji se kreće od 3.000-4.000 EUR-a, što daje srednju procjenu vrijednosti od otprilike 620.000 KM.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi