RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bevanda odao priznanje Oružanim snagama BiH za pomoć stanovništvu

Napisano 19.05.2014. 19:14
Bevanda odao priznanje Oružanim snagama BiH za pomoć stanovništvu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda posjetio je Operativni centar Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH da bi se upoznao o trenutnom stanju angažmana kapaciteta i resursa OSBiH na pomoći  stanovništvu u BiH. 

Bevanda je odao priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su nadljudskim naporima s ograničenim sredstvima i resursima dali svoj puni doprinos i nadljudskim naporima uspjeli spriječiti da ljudske žrtve budu veće.

Bevanda je u izjavi za medije kazao da je u razgovoru s načelnikom Zajedničkog stožera OSBiH, general majorom Antom Jelečem ocijenio da se situacija smiruje i nema više kritičnih točaka koje bi podrazumijevale ugroženost ljudskih života.

Poručio je da su ljudi u panici i strahu, ali ipak trebaju slušati upute i civilne zaštite i vojske.

- Dogovorili smo šta treba dalje raditi, što je dio moga posla, te kakve su potrebe za ono što slijedi. Dolazi teško vrijeme, tamo gdje se voda povukla mogućnosti zaraze su veće, trebat će se vrijedno raditi, biti operativan, tako da svi od sebe trebaju dati što mogu - rekao je Bevanda.

Na pitanje koliko će sredstava iz Proračuna biti izdvojeno, Bevanda je kazao da je Vijeće ministara BiH reagiralo dva puta po zahtjevima i odobrilo 800.000 KM i ta sredstva su pri kraju, ali da se zna kakva je procedura.

- Ono što zatraže i jedan i drugi stožer mi ćemo to odobriti - kazao je Bevanda i dodao da je ipak dobro što ima tekuća pričuva i da je ona za ove namjene, ali da „treba poštovati procedure, jer ukoliko se ne poštuje to je anarhija“. 

Govoreći o inicijativi da Srbija, Hrvatska i BiH zajedno pristupe traženju pomoći Europskom fondu za prirodne katastrofe, Bevanda je rekao da se intenzivno radi na tome, a da je Hrvatska  nositelj pregovora, „bit je da se ti fondovi namijenjeni za katastrofe odobravaju ukoliko je iznad određene sume šteta“ tako da najprije treba napraviti procjenu štete.

General Jeleč je zahvalio Bevandi na posjetu i iskoristio priliku da  zahvali svim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su trenutno na terenu, koji pomažu u otklanjaju posljedica i spašavanju onih koji su ugroženi u poplavama, te što se nisu požalili na poteškoće i da im treba smjena.

- Naša misija je pomoći narodu Bosne i Hercegovine sada - kazao je Jeleč i dodao da su sve druge planirane aktivnosti prolongirane.  

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi