RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH građani bez viza u Europu

Napisano 08.10.2010. 05:50

Članovi EP-a su prihvatili inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su ove dvije zemlje ispunile uslove u oblasti sigurnosti, borbe protiv ilegalne migracije i kriminala, objavio je Evropski parlament.

Vizna liberalizacija omogućit će građanima koji imaju biometrijske pasoše da u EU provedu do tri mjeseca.

Podsjetimo, 30. novembra 2009. EU je odlučila ukinuti vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, a ta odluka je stupila na snagu 19. decembra prošle godine. U to vrijeme BiH i Albanija još uvijek nisu bile ispunile potrebne uslove.

U maju je, pak, zaključeno da je postignut veliki napredak i Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope je predloženo da podrže ovaj prijedlog prije kraja ove godine.

Prijedlog poslanice Tanje Fajon prihvatilo je 538 poslanika, 47 ih je bilo protiv, a 41 uzdržanih.

Vijeće EU o ovome bi trebalo raspravljati u novembru.

BiH sada ima konačnu podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća, a to je tijelo u kojem zemlje članice izravno zastupaju svoje interese.


Odluka Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali je neophodna, a velika podrška znači i politički pritisak na Vijeće da i ta insituticija EU glasa pozitivno.

Za podršku ukidanju viza glasalo je 538 poslanika iz svih evropskih većih i važnijih partija, od demohrišćana, socijalista, liberala, Zelenih, do Ujedinjene ljevice.

Protiv su bile male grupacije najdesnijih nezavisnih, kao i desnih euroskeptika.

Portparol za BiH grupacije socijalista i demokrata, Emine Bozkurtm, rekla je da je Evropski parlament izvršio svoje obećanje i nakon što se uvjerio da su standardi dosegnuti, podržao viznu liberalizaciju.

"Treba pojačati pritisak na bh. vođe da evropsku integraciju stave u prvi plan svog dnevnog reda. Vizna liberalizacija je pokazala da se lideri u BiH mogu da slože i efikasno rade i zato ovo treba da služi kao primjer za daljnje reforme potrebne za integraciju u Evropsku uniju", rekla je holandska socijalistikinja, koja govori o BiH u ime svoje političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Odluku Evropskog parlamenta u BiH prvi je pozdravio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, istakavši: "Odluka Evropskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH kako bi svi kriterijumi za ukidanje viza bili dostignuti. Ispunjavajući zahtjevne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pokazali smo da je moguće napraviti pozitivnu atmosferu i demonstrirati punu odgovornost za ovaj proces, čiji je uspješan ishod od ogromnog značaja za građane u Bosni i Hercegovini. Stavljanje BiH na 'bijeli šengen' bit će prva konkretna korist za građane BiH u procesu integracija u EU i predstavljaće podstrek evropskoj ideji unutar zemlje. U suprotnom, ova ideja u BiH bi slabila, što ne bilo od koristi ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji."


Nema komentara

Anketa

Ustavi