RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bijeg u džihad: Dječak iz BiH uhićen na putu za Siriju

Napisano 25.04.2014. 11:09
Bijeg u džihad: Dječak iz BiH uhićen na putu za Siriju

Šesnaestogodišnji Armin Delić, austrijski državljanin porijeklom iz BiH, uhićen je u Rumunjskoj pri pokušaju bijega u džihad u Siriju, objavio je Dnevni avaz, tvrdeći da je ''prema nekim informacijama, Armin u pratnji austrijske policije već vraćen u Beč''.

Tinejdžer je iz stana, gdje je živio s roditeljima, pobjegao prije nekoliko dana, i to u jeku potrage za nestalim Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, također austrijskim državljankama porijeklom iz BiH, za koje se sumnja da su 10. travnja krenule na isto odredište - u Siriju.

Sarajevske novine, pozivajući se na ''sugovornika upućenog u slučaj'', tvrde kako je dječak bio član vehabijske zajednice u Beču, što su navodno znali i njegovi roditelji.

''Roditelji to nisu odobravali i pokušali su ga odvratiti od odlaska u vehabijske džemate, gdje je slušao predavanja, ali nisu uspjeli. Ipak, nisu slutili da bi im dijete moglo krenuti u rat'', rekao je Avazov sugovornik dodavši kako su njegovi roditelji u strahu jer, ako se dokaže da je pošao u Siriju i da je namjeravao ratovati, Armin može biti osumnjičen za terorizam.

Sa slučajem nestanka i Arminovog pokušaja bijega u Siriju upoznato je i Veleposlanstvo BiH u Beču što je Avazu potvrdila Elvira Zvizdić, šefica Konzularnog odjela u veleposlanstvu.

''Obratili su nam se roditelji maloljetnog A. D. Naknadno smo utvrdili da je austrijski državljanin, čime naše nadležnosti u takvim situacijama automatski prestaju. Također, stupili smo u kontakt i ovdje s Magistratom i rekli su nam da je za dječaka već dodijeljena socijalna radnica''. kazala je

Istodobno, još uvijek nema traga ni glasa od dviju djevojčica porijeklom iz BiH koje su također, prema tvrdnjama medija, krenule na sirijska ratišta.

Šesnaestogodišnje Sabina Selimović i Samra Kešinović nestale su 10. travnja iz svojih domova u Beču i od tada im se gubi svaki trag. Turski istražitelji ''ulovili su signal mobitela jedne od djevojčica, ali za sada nema informacija gdje se one nalaze. Pojedini mediji objavili su, tvrdeći da su to djevojke poručile porukama na internetu, kako su se djevojčice udale u Siriji kako bi njihovo sudjelovanje u svetom ratu dobilo na snazi.

Otac jedne od djevojčica medije je pak optužio za laži i preuveličavanje tvrdeći da su djevojčice otete i da nemaju nikakve veze s islamističkim grupama. Također opovrgava mogućnost da su se udale, ali je i optužio veleposlanstvo u Beču da im nije ništa pomoglo.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi