RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cameron: Multikulturalizam propao i u Britaniji

Napisano 05.02.2011. 09:53

Cameron će na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu kasnije u subotu pozvati svoju i ostale europske zemlje "da se trgnu pred onim što se događa u našim državama", a ne samo da se bave sprječavanjem terorizma vojnim operacijama u prekomorskim zemljama.

Izvatke iz Cameronova govora namijenjenog sudionicima konferencije u Muenchenu objavio je njegov ured rano u subotu, a prenijele su svjetske agencije i BBC.

"Vrijeme je da okrenemo stranicu lošoj politici u prošlosti i umjesto da ignoriramo ekstremističku ideologiju, mi - kao vlade i društva - moramo se s njome suočiti, u svim njezinim oblicima", navodi se u govoru.

Cameronova poruka odjek je izjave njemačke kancelrake Angele Merkel koja je krajem prošle godine izjavila da je u Njemačkoj propao projekt multikulturalizma i pozvala sve europske vlade na bolju integraciju useljenika.

Cameron će u svom govoru jasno razdvojiti islam kao religiju od onoga što naziva "islamskim radikalizmom - političku ideologiju koja ljude ostavlja bez osjećaja pripadnosti u vlastitoj zemlji"



"Pod doktrinom državnog multikulturalizma, ohrabrivali smo različite kulture da žive odvojene živote, udaljene jedna od druge i odvojene od srednje struje", poručio je Cameron.

Neki članovi Konzervativne stranke i aktivisti na britanskoj desnici, pa čak i dio biračkog tijela, smatraju da se Britanija pretvorila u sigurno utočište ljudima protuzapadnih političkih stajališta.

Cameron je rekao da je vrijeme da Britanija zamijeni svoju "pasivnu toleranciju" s "aktivnim, snažnim liberalizmom" i pošalje poruku da se život u toj zemlji odvija oko određenih vrijednosti, kao što su sloboda govora, demokracija, jednaka prava bez obzira na spol, rasu i vjeru, te vladavina zakona.

"Pasivno tolerantno društvo stoji neutralno između različitih vrijednosti. Iskreno liberalno društvo čini mnogo više. Vjeruje u određene vrijednosti i aktivno ih promovira", zaključit će Cameron.


Nema komentara

Anketa

Ustavi