RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dan za povijest: Večeras prvi krug izbora, novi papa treba 77 glasova!

Napisano 12.03.2013. 11:08
Dan za povijest: Večeras prvi krug izbora, novi papa treba 77 glasova!

Danas je dan odluke! Konačno počinju dugoočekivane konklave na kojima će čak 115 kardinala izbornika u Sikstinskoj kapeli birati novog poglavara Katoličke crkve.


Mogli bi se načekati bijelog dima

Na konklavama će sudjelovati kardinali mlađi od 80 godina koji mogu birati i biti izabrani za 266. papu. Oni će u utorak popodne doći u Sikstinsku kapelu gdje će pristupiti prvom krugu glasovanja. Kako se, dakle, previđa da večeras u tom jedinom krugu glasovanja neće biti izabran papa, izbori se nastavljaju u srijedu – tada će se dvaput glasovati ujutro i dvaput poslijepodne – dakako ako ne bude izabran papa. Ako u prvom glasovanju ne bude izabran papa, neće se puštati crni dim, odnosno crni dim će se puštati samo na koncu jutarnjeg i poslijepodnevnog glasovanja. Ako papa bude izabran nakon prvog glasovanja ujutro ili poslijepodne, to će se, naravno, objaviti bijelim dimom. To znači da bi vjernici mogli vidjeti bijeli dim i nakon prvog glasovanja, odnosno između 10.30 i 11 sati ujutro, odnosno između 17.30 i 18 sati poslijepodne.

Ako nakon trodnevnog biranja, odnosno ukupno 13 glasovanja, dakle do četvrtka uvečer, ne bude izabran novi papa, kardinali će dan posvetiti molitvi i promišljanju i onda će ponovno glasovati. Ako i nakon sljedećih sedam glasovanja ne budu izabrali papu, onda će opet imati dan stanke itd. sve do 34. biranja. Ako i nakon 34. biranja kardinali ne budu s dvije trećine glasova, odnosno ukupno 77 glasova, izabrali papu, prijeći će se na glasovanje samo za dvojicu kardinala koji su u prethodnom glasovanju dobili najviše glasova. U toj balotaži kardinali za koje se glasuje ne smiju glasovati. Također trebaju dobiti dvije trećine glasova.


Kardinali favoriti

Mnogi vjeruju kako će na ovogodišnjim konklavama prvi puta u povijesti za papu biti izabran neki kardinal izvan Europe jer će do 2025. godine čak 80 posto katolika živjeti na južnoj polutki zemlje. U prilog toj tezi ne idu i javne spekulacije o rezultatima izbora.

One prednost, kao i kladionice, daju milanskom nadbiskupu Angelu Scoli (71). Slijede ga Austrijanac Christoph Schönborn (68) i Mađar Peter Erdo (60). Kao najizgledniji kandidati izvan Starog kontinenta spominju se Amerikanci Timothy Dolan (63) i Sean Patrick O'Malley (68), Kanađanin Marc Quellet (68), Brazilac Odilo Pedro Scherer (63) te jedini crni kandidat - Peter Turkson (64) iz Gane.

(VL) 


Nema komentara

Anketa

Ustavi