RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Džihadisti ubili hrvatskog zeta, humanitarca koji je pomagao bosanskohercegovačkim izbjeglicama

Napisano 14.09.2014. 09:45
David Haines

Pripadnici Islamske države objavili su video u kojem navode da su ubili hrvatskog zeta, britanskog humanitarca Davida Hainesa.

Snimak pokazuje isto mjesto na kojem su pogubljeni američki novinari Jamesa Foley i Steven Sotloff. U govoru na videu, Haines optužuje premijera Velike Britanije Davida Camerona zbog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prije nekoliko dana reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je uputio apel za oslobađanje zarobljenog britanskog humanitarnog radnika u Siriji Davida Hainesa.

"Haines je čovjek koji je veći dio svog života proveo pomažući unesrećenim ljudima širom svijeta, uključujući i muslimane povratnike u BiH. Bošnjaci muslimani zahvalni su svima koji su im u ratnom i postratnom periodu pomagali, uključujući i Hainesa", napisao je reis Kavazović u svom apelu čelnicima Islamske države.

Haines je otet u ožujku 2013. godine u blizini Atmeh izbjegličkog kampa u Siriji u blizini granice sa Turskom.

 

Oženjen u Hrvatsku

Haines je porijeklom iz škotskog Pertha, a u Hrvatsku je stigao 2000. godine. U Sisku je zasnovao obitelj, oženio se Hrvaticom Draganom Prodanović i imaju četverogodšnje dijete. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima u Hrvatskoj ali i BiH. U Hrvatskoj je osnovao tvrtku Astraea.

Također je radio kao čelnik misije Handicap Internationala, humanitarne organizacije za izbjeglice i više od decenije proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procjene sigurnosti i prijetnje u nizu različitih zemalja".

S ovom organizacijom posjetio je i BiH, odnosno radio u našoj zemlji na projektima deminiranja i uklanjanja drugih eksplozivnih sredstava tri godine. Projekte su sprovodili u Jajcu, Gradačcu, Stocu i Berkovićima.

 

Pismo Davidovog brata

Nakon što su džihadisti iz Islamske države objavili snimku egzekucije britanskog humanitarca i sisačkog zeta Davida Hainesa, njegov je brat Mike Haines u ime cijele obitelji poslao priopćenje kojim se prisjeća svog brata.

'Moje je ime Mike Haines, ja sam brat Davida Hainesa, koji je hladnokrvno ubijen.

David je bio poput mnogih, jedan običan čovjek. Rođen je 1970. godine, roditelji su nas voljeli obojicu, naše čitavo djetinjstvo vrtjelo se oko obitelji. Praznici u karavanima i šatorima, bili su to obiteljski dani koji su nam ostali u lijepom sjećanju. David i ja smo odgojeni na način da znamo razlikovati dobro od lošega, premda u mladosti možda i nismo uvijek odabirali dobro. David je bio dobar brat, uvijek uz mene kada sam ga trebao i odsutan kada nisam. Nadam se da je on isto mislio i o meni. Kada je bio dobrog raspoloženja, uvijek je bio glavna faca na partyjima, no u drugim je prilikama znao biti najtvrdoglavije i najiritantnije stvorenje. Vjerojatno bi istu stvar on rekao o meni.

Nakon škole zaposlio se u pošti, a zatim se pridružio ratnom zrakoplovstvu kao inženjer aeronautike. Oženio je svoju ljubav iz rane mladosti Louise i s njom je dobio djevojčicu Bethany. Bio je, a gdje god da sad bio nesumnjivo i dalje jest, iznimno ponosan na svoju Bethany. David je radio za UN na Balkanu, pomagao je ljudima kojima je to uistinu trebalo. Primio je mnoštvo zahvala od ljudi iz te regije kojima je pomogao. Pomagao je kome god je pomoć trebala, bez obzira na rasu, uvjerenje ili religiju. Tijekom boravka na Balkanu David je počeo shvaćati da je humanitarni rad polje na kojemu je želio raditi. Napustio je ratno zrakoplovstvo i zaposlio se u Scotrailu. Kao i u svaki posao, David je i u ovaj ušao pun entuzijazma. Upoznao je i oženio drugu suprugu Draganu i dobili su danas četverogodišnju kćer Atheu.

David je bio najviše na svome i imao je najveći entuzijazam u svom humanitarnom radu. Radost s kojom je otišao raditi u Siriju za mene i obitelj najvažniji je element cijele ove tužne priče. Voljela ga je cijela obitelj i užasno će nam nedostajati', stoji u pismo Davidova brata.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi