RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europski biskupi u otvorenom pismu Vijeću sigurnosti zatražili zaustavljanje kruga nasilja u Iraku

Napisano 14.08.2014. 14:31
Biskup Komarica

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE), 12. kolovoza 2014. uputilo je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pismo koje su potpisali predsjednici biskupskih konferencija cijelog kontinenta, članovi CCEE-a, stoji u službenom priopćenju CCEE-a.

U pismu biskupi traže da međunarodna zajednica hitno poduzme „odluke da se stane na kraj gnusnim djelima protiv kršćana i ostalih vjerskih manjina u Iraku“. Kopiju ovog pisma bit će dostavljena različitim europskim vladama i tijelima Europske unije tražeći od njih se ujedine u ovom apelu.

Europski biskupi se ovom inicijativom nadaju da će se također druga institucionalna, kulturna i vjerska sjedišta ujediniti u ovoj osudi onoga što se događa u vezi s nasiljem na pravo na život, na sigurnost i na vjersku slobodu.

Hitno je - ističu prelati - poduzeti konkretne humanitarne mjere da bi se odgovori na beznadno stanje iračkih kršćana „da i u ovom slučaju međunarodna zajednica bude u stanju odgovoriti žurnom pomoći mnogim izbjeglicama i osigurati njihovu sigurnost pri povratku u njihove gradove i kuće“.

Katolička Crkva u Europi želi izraziti svoju bliskost s onima koji proživljavaju trenuci straha i terora. Ona se zalaže za ostvarenje gesta solidarnosti koje su već u tijeku u davanju potpore osobama i obitelji u njihovoj patnji. Biskupi jamče svoju molitvu za mir i sa svom odlučnošću jednodušno dižu svoj glas tražeći od Ujedinjenih naroda da postupe s potrebnom hitnosti u korist ovih i svih drugih žrtava rata i nasilja koje trpe i čekaju solidarnost svijeta, stoji u spomenutom priopćenju.

Pismo je potpisao i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, koji je u telefonskom razgovoru s generalnim tajnikom CCEE-a mons. Duarteom da Cunhom (Kunja) pohvalio ovu inicijativu i zahvalio za njegov trud.

 

U prilogu donosimo spomenuto pismo u cijelosti i imena potpisnika:

Vijeće europskih biskupskih konferencija

San Gallen, 12. kolovoza 2014.

Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

 

Ekscelencije,

Situacija kršćana i ostalih vjerskih manjina u Iraku potpuno je neprihvatljivo. Očita je hitnost za obranu i zaštitu ljudskih prava ovog naroda i preživljavanje njegovih zajednica. Međunarodna zajednica pozvana je stati na kraj ovoj tragediji sa svim mogućim zakonitim sredstvima. Kao europski biskupi izražavamo također osjećaje svojih vjernika tražeći da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donese odluke kojima će stati na kraj tim gnusnim djelima kada su ubijene tisuće osoba ili sada umiru ili su prisiljene napustiti vlastite kuće zbog svoje vjerske pripadnosti.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda i većina svjetskog javnog mnijenja već su izrazili svoje odbacivanje onoga što se događa u sjevernom Iraku. Potrebno je hitno poduzeti konkretne humanitarne mjere kako bi se odgovorilo na beznadno stanje djece, žena, staraca i mnogih ljudi koji su izgubili sve kako bi izbjegli smrt i koji su krenuli u rizik umiranja od gladi i žeđi.

Posljednjih godina puno je učinjeno da se razumije odgovornost međunarodne zajednice u zaštiti ljudskih prava, a posebno prava na život nevinih ljudi, pravo na sigurnost i na vjersku slobodu. Nadamo se da će u ovom slučaju međunarodna zajednica biti u stanju odgovoriti brzom pomoći mnogim izbjeglicama i osigurati njihovu sigurnost pri povratku u njihove gradove i kuće.

Tragedija, koja se događa na sjeveru Iraka, ne ugrožava samo multikulturalni suživot koji je sastavni dio našeg globaliziranog svijeta, nego stvara također opasnost za kršćane u regiji u kojoj žive od početaka kršćanstva, a čiju prisutnost je cijenjena i potrebna za mir na regionalnoj i svjetskoj razini.

Ovim apelom ujedinjujemo se Svetim Ocem papom Franjom koji je posljednjih dana neprestano tražio od međunarodne zajednice da se mobilizira za donošenje konkretne pomoći ljudima u opasnosti i da učini sve što je moguće kako bi se zaustavio ovaj pakleni krug nasilja.

Katolička Crkva u Europi blizu je svim onima koji su bili prisiljeni napustiti vlastite kuće ili žive trenutke straha i terora. Konkretno se zalaže za izvršavanje gesta solidarnosti s njima kroz inicijative koje su već u tijeku. U nedostatku odlučnog zauzimanja sa strane međunarodne zajednice i iračkih vlasti, ovi napori, ipak, ne mogu riješiti problem.

Naša želja je da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, čija je svrha zajamčiti mir i sigurnost na međunarodnoj razini i promicati ljudska prava, mogne pokazati svoju odlučnost da ostvari taj cilj. Zbog toga Vas molimo da djelujete s potrebnom hitnošći u korist ovih i svih drugih žrtava rata i nasilja koje trpe i čekaju solidarnosti svijeta.

 

Pismo su potpisali:

Kardinal Péter ERDÖ, predsjednik Mađarske biskupske konferencije i predsjednik CCEE-a

kardinal Angelo BAGNASCO, predsjednik Talijanske biskupske konferencije i dopredsjednik CCEE-a

kardinal Reinhard MARX, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i predsjednik COMECE-a (Vijeće biskupskih konferencija zemalja Europske unije)

kardinal Seán BRADY, predsjednik Irske biskupske konferencije

kardinal Dominik DUKA, predsjednik Češke biskupske konferencije

kardinal Willem EIJK, predsjednik Nizozemske biskupske konferencije

kardinal Vincent NICHOLS, predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Welsa

kardinal Christoph SCHÖNBORN, predsjednik Austrijske biskupske konferencije

njegovo blaženstvo Sviatoslav SHEVCHUK, veliki ukrajinski grkokatolički nadbiskup

patrijarh Manuel CLEMENTE, predsjednik Portugalske biskupske konferencije

egzarh Christo PROYKOV, predsjednik Bugarske biskupske konferencije,

nadbiskup Ricardo BLÁZQUEZ PÉREZ, predsjednik Španjolske biskupske konferencije

nadbiskup Ruggero FRANCESCHINI, predsjednik Turske biskupske konferencije

nadbiskup Zef GASHI, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija (Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija)

nadbiskup Stanisław GADECKI, predsjednik Poljske biskupske konferencije, mons. Jean-Claude HOLLERICH

nadbiskup luksemburški, nadbiskup André-Joseph LÉONARD, predsjednik Belgijske biskupske konferencije

nadbiskup Angelo MASSAFRA, predsjednik Albanske biskupske konferencije

nadbiskup Mieczyslaw MOKRZYCKI, predsjednik Ukrajinske biskupske latinske konferencije

nadbiskup Fragkiskos PAPAMANÓLIS, predsjednik Grčke biskupske konferencije

nadbiskup Paolo PEZZI, predsjednik Ruske biskupske konferencije

nadbiskup Georges PONTIER, predsjednik Francuske biskupske konferencije

nadbiskup Ioan ROBU, predsjednik Rumunjske biskupske konferencije

mons. Youssef SOUEIF, ciparski maronitski nadbiskup

nadbiskup Sigitas TAMKEVICIUS, predsjednik Litvanske biskupske konferencije

nadbiskup Philip TARTAGLIA, predsjednik Škotske biskupske konferencije

nadbiskup Stanislav ZVOLENSKÝ, predsjednik Slovačke biskupske konferencije

mons. Anders ARBORELIUS, predsjednik Biskupske konferencije nordijskih zemalja mons.Markus BÜCHEL, predsjednik Švicarske biskupske konferencije

mons. Anton COSA, biskup Chisinaua (Moldavija)

mons. Andrej GLAVAN, predsjednik Slovenske biskupske konferencije

mons. Mario GRECH, predsjednik Malteške biskupske konferencije

mons. Aleksander KASZKIEWICZ, predsjednik Bjeloruske biskupske konferencije

mons. Franjo KOMARICA, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

mons. Philippe JOURDAN, apostolski upravitelj Estonije

mons. Želimir PULJIĆ, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

KTA


Nema komentara

Anketa

Ustavi