RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS traži ustavne promjene i snažniju potporu iz Zagreba

Napisano 10.07.2013. 10:31
HNS traži ustavne promjene i snažniju potporu iz Zagreba

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja deset hrvatskih stranaka ocijenio je da je bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH i provedbe temeljitih ustavnih promjena nemoguće prekinuti agoniju u koju je zemlja ušla te su zatražili snažniju potporu službenog Zagreba nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 
Proširenoj sjednici, osim članova Predsjedništva HNS-a BiH, nazočili su i zastupnici na razini BiH i FBiH iz stranaka HNS-a BiH, županijski predsjednici vlada i skupština iz stranaka HNS-a BiH, čelnici općina općinskih vijeća iz stranaka HNS-a BiH, te ministri s bh. razine iz stranaka HNS-a BiH.

Načela HNS-a


- Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ističe kako nema rješenja niti jedne krize u ovoj zemlji bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH”, stoji u zaključcima s proširene sjednice čelništva HNS-a BiH. Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž, koji je prvi put nakon subotnjeg sabora stranke nazočio sjednici HNS-a istaknuo je da sazrijevaju stajališta o načinu raspleta krize u BiH. 
“Ne može se riješiti kriza bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH. To je definitivno svima jasno. Pokušaji političkog marginaliziranja Hrvata su propala stvar i podjele zemlje na dva dijela su doveli do ove agonije. HNS je pridonio da se te stvari spoznaju iako nije dosta drugih stvari ugradio i dovoljno se otvorio svim drugim stupovima hrvatskog nacionalnog bića”, rekao je Raguž za Večernjak nakon jučerašnje sjednice HNS-a BiH. Pri tome je istaknuo kako je HDZ 1990. u svoju programsku deklaraciju uvrstio odnos prema HNS-u. 
”To je trajna i vrhovna nacionalna instituciji, svenarodni parlament kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi Hrvata u BiH, a ne kao dnevno-politički okvir bilo koje stranke. Pozivam i druge stranke da to ugrade i na taj način da djeluju kako nam se više ne ponove stvari vezane uz lokalne izbore i kasniju suradnju”, dodao je Raguž. Iz HNS-a su ukazali da postojeće ustavno-pravno uređenje ne osigurava Hrvatima kao konstitutivnom narodu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, nego također ‘diskriminira i građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda’.

Dobitna kombinacija


Ljiljana Lovrić iz HSS-a istaknula je kako je najvažnije da se HNS zadrži kao ključna institucija Hrvata BiH i napravi važan iskorak. 
- HNS je jedina hrvatska snaga u BiH koja može odigrati utakmicu u kojoj bi Hrvati bili pobjednici - rekla je Ljiljana Lovrić. 
Pri tome se poziva na ustavnu reformu koja bi izjednačila prava svih naroda i građana. HNS BiH je čestitao i RH na ulasku u Europsku uniju. “Sada kada je Republika Hrvatska za europskim stolom očekujemo da ona još snažnije prezentira i zastupa hrvatski narod u BiH u njihovim legitimnim interesima”, navodi se u priopćenju HNS-a nakon proširene sjednica Predsjedništva HNS-a BiH.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi