RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hodoćasnici iz Travnika će se pokloniti žrtvama Vukovara

Napisano 13.11.2013. 20:31
Hodoćasnici iz Travnika će se pokloniti žrtvama Vukovara

I ove godine, četvrti put zaredom, sjenama žrtava Vukovara, 18. studenog, na dvadesetdrugu godišnjicu pada ovoga hrvatskog grada u ruke srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, poklonit će se Travničanin, Marinko Jurčević Špiro, pukovnik HVO-a u mirovini. Skupa s njim ovaj put će to učiniti i, također Travničani, bojnik Srećo Čuturić i poručnik Mirko Mijić.

Oni su, naime, na put dug nešto preko 250 km pješice do Vukovara krenuli u srijedu u 8 i 30 sati ispred spomen-obilježja podignuto u znak sjećanja na 132 poginula, ubijena i nestala žitelja travničke župe Brajkovići. Upalili su svijeću i prigodno se pomolili za duše žrtava ove župe koja je u proteklom ratu pretrpjela velika stradanja. Jer, uz 132 poginulih, ubijenih i nestalih, svih žitelji ove župe, njih oko 5.500 je prognao, opljačkano, a na svoja ognjišta do sada ih se vratili tek nešto više od 400.

Prije polaska na ovo zavjetno hodočašće, u župnoj crkvi Petra i Pavla u Brajkovićima, slavljena je sveta misa na kojoj se molilo za sve žrtve župe Brajković i za žrtve Vukovara. Misu je predvodio župnik fra Leon Pendić.

Trasa ovih upornih Travničana, kojima će se u Modriči priključiti i devetnaestogodišnja Sarafina, kćerka iskusnog i upornog hodočasnika pješaka, Marinka Jurčevića Špire, vodi preko Zenice, Doboja, Šamca u BiH, pa preko Save, Babine Grede i Vinkovaca do Vukovara, gdje će, planiraju, stići uoči dvadesetdruge godišnjice velike vukovarske tragedije. Poklonit će se žrtvama Ovčare, a 18. studenog prisustvovat će komemorativnom skupu i svetoj misi zadušnici. Na vukovarskom groblju, uz spomen-obilježje žrtvama srpskih paravojnih snaga i i tzv. JNA, položit će cvijeće i upaliti svijeće.

Istaknutim hrvatskim braniteljima i uzornim građanima u ovom hodočašću ljudske dobrote, odvažnosti pa i žrtve, pomogli su tvrtka „Kramer – auto" Međugorje, Hrvatsko kazalište Travnik, sportske kladionice Bet live i Premium, Udruga nositelja ratnih odličja općine Travnik i Srednjobosanske županije, na čelu s bojnikom, Jozom Stojakom Mungosom, HVIDR-a Travnik, na čelu s Žarkom Jandrićem, te Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja općine Travnik, na čelu koje je Jelena Papić.

Vitez.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi