RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Humanitarna akcija „Lipe” za pomoć misiji u Keniji

Napisano 16.01.2013. 14:30

Humanitarna akcija „Lipe” za pomoć misiji u Keniji

Trojac iz BiH u pohodu na snježnu planinu Kilimandžaro

Cilj je pomoći katoličkoj misiji u Kisongo gdje bez struje i vode živi don Velimir Tomić

Planinarski pohod i nedosanjani san planinara Društva prijatelja prirode Lipa iz Odžaka postao je realnost. Ovoga tjedna san je postao java. Krenuli su u planinarsku ekspediciju skupa s prijateljima, planinarima - alpinistima iz Mostara i Banje Luke.
 
Skromni uvjeti
 
Pohod je u znaku humane akcije pomoći katoličkoj misiji u Kisongo podno Kilimandžara, gdje u skromnim uvjetima već 25 godina djeluje u katoličkim misijama u Tanzaniji don Velimir Tomić, koji živi u kućici bez struje i vode, a po vodu mora ići 30 km. Organizator odlaska za Kilimandžaro je Društvo prijatelja prirode Lipa iz Odžaka koje postoji već šestu godinu, a osnovali su ga entuzijasti i prijatelji prirode Odžak. Predsjednika Društva prijatelja prirode Lipa iz Odžaka Ivu Lubinu, uoči samog putovanja prema Zagrebu kao početku leta prema Africi, upitali smo detalje te neobične ekspedicije.
 
Promocija humanosti
 
- Želimo promovirati humanost na djelu te ujedno pomoći katoličku misiju Kisongo koja djeluje u Zimbabveu. Ekspediciju pripremamo već nekoliko mjeseci. Kilimandžaro je poseban pa smo se pripremali više mjeseci organizaciju pohoda ali i psihofizički. U tom smo vremenu iza sebe ostavili dosta bh. vrhova i popeli na najviše planine Italije (Grand Paradizo) i Francuske (Mont Blan) a osvojili smo i znamenitu Musalu. Od Odžaka se vozimo do Zagreba pa slijedi avionski let do Istanbula a onda nakon presjedanja letimo prema Kilimandžaru. Tek ćemo se malo odmoriti i odmah krećemo na uspon a tek onda ćemo posjetiti don Velimira i kod njega neko vrijeme pomagati u misiji. U to vrijeme će biti zaključeno prikupljanje pomoći, sredstva će preko računa biti prebačena Katoličkoj misiji u Kisongu, a ja ću samo simbolično uručiti jedan ček don Velimiru u sklopu akcije - objasnio je Lubina. U sedam godina postojanja u svojoj zajednici strpljivo i ustrajno rade na razvijanju ekosvijesti kod najmlađih, ali i svih građana.


Nema komentara

Anketa

Ustavi