RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović se sastao s Ahmedinedžadom i osudio Izrael

Napisano 07.02.2013. 22:01
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji predvodi delegaciju naše zemlje na 12. redovnom summitu Organizacije islamske saradnje u Kairu, na marginama summita sastao se s predsjednikom Arapske Republike Egipat Mohamedom Morsijem, predsjednikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Ahmadinejadom, predsjednikom Države Palestine Mahmoudom Abbasom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Ekmeleddinom Ihsanogluom, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Tokom susreta s egipatskim predsjednikom ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju bliske prijateljske odnose te je izraženo opredjeljenje za njihov daljnji razvoj, unapređenje i proširenje u svim domenima, a naročito u oblastima ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, turizma, obrazovne, naučne i kulturne saradnje.

S tim ciljem razmotrene su mogućnosti održavanja što skorijih sastanke na visokom nivou, kao i susreta privrednika dviju zeamlja.

Izetbegović je pozvao Morsija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Egiptu i drugim arapskim zemljama, kao i široj regiji Bliskog Istoka.

Izetbegović je izrazio očekivanja da će nove egipatske vlasti nakon provedenih demokratskih izbora provesti reforme te povesti zemlju daljnjem napretku i stabilizovati ekonomske i socijalne prilike, što će povoljno uticati i na stabilizaciju u cijeloj regiji.

Govoreći o društvenim i političkim promjenama u arapskom svijetu, sagovornici su se složili da historijska iskustva koje je Bosna i Hercegovina naučila mogu da posluže kao vrijedne lekcije u pronalaženju modela za miran suživot i jedinstvo različitosti u cijelom svijetu.

Predsjednik Morsi je rekao da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio avangardni politički lider koji je među prvima nagovijestio historijsko buđenje muslimanskog svijeta te da su njegova djela i aktivnosti bile inspiracija novoj generaciji muslimanskih lidera koji su nosioci aktuelnih promjena u arapskom svijetu.

U srdačnom Izetbegovićevom razgovoru s predsjednikom Države Palestine konstatovano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i P?lestine odlični te izraženo čvrsto opredjeljenje da se tradicionalno prijateljski odnosi dviju država nastave njegovati i unapređivati.

Izetbegović je informisao Mahmouda Abbasa da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno donijelo odluku da imenuje nerezidentnog ambasadora BiH za Državu Palestinu, sa sjedištem u Ammanu.

Predsjednik Abbas je izrazio veliko zadovoljstvo ovom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekavši da je novoimenovani ambasador BiH dobrodošao u njegovu zemlju.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović također je čestitao predsjedniku Abbasu unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama u status države posmatrača, ocijenivši to izuzetno važnim korakom ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.

Naglasio je da Palestinci imaju historijsko i moralno pravo na svoju državu te je najoštrije osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i teror nad palestinskim civilnim stanovništvom.



Također je osudio nastavak izraelskog naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, rekavši da je ono najozbiljnija prepreka miru i da Izrael treba odmah prestati sa svim aktivnostima naseljavanja jer one predstavljaju kršenje rezolucija UN-a i suprotne su međunarodnom pravu.

„U najboljem je interesu Izraela da to uradi ako stvarno želi mir s Palestincima. Svi pokušaji da se stvore nove stvarnosti na terenu, u nadi da će one biti prihvaćene kao početna tačka za buduće generacije, moraju biti odbačeni.

Put ka miru ne vodi kroz ignorisanje rezolucija UN-a, sabijanje Palestinaca na ostatke zemlje koja je nekada pripadala njihovim očevima te izgradnju naselja na tim ostacima. Jedini način da se postigne pravedno rješenje i osigura stabilnost na Bliskom Istoku jeste na principu mirnog suživota dvije suverene države“, rekao je Izetbegović.

U razgovoru s predsjednikom Islamske Republike Iran razmijenjena su viđenja aktuelne situacije na Bliskom Istoku, a posebna pažnja posvećena je situaciji u Siriji.

Izetbegović je pozvao predsjednika Irana da zajedno s liderima Turske i Egipta radi na hitnom iznalaženje rješenja kojim bi se okončala tragedija u Siriji.

Sagovornici su se složili da je potrebno učiniti sve kako bi stalo nasilje u Siriji te da sirijskom narodu treba dati priliku da na slobodnim demokratskim izborima izrazi njegovu volju i odluči o budućnosti svoje zemlje.

Ističući da je Iran čvrsto opredijeljen da nastavi gajiti prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom te da nema limita za razvoj svih oblika međudržavne saradnje, predsjednik Irana je uputio poziv Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da u narednom periodu posjeti njegovu zemlju.

Tokom susreta s generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je toj organizaciji i profesoru Ihsanogluu kao sekretaru za podršku i pomoć koje pružaju Bosni i Hercegovini.

Nema komentara

Anketa

Ustavi