RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komitet za zaštitu novinara (CPJ): Turska prva u svijetu po broju zatvorenih novinara

Napisano 24.10.2012. 08:15

Njujorški Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u svom izvješću objavljenom u ponedjeljak optužio je Tursku za gušenje novinarskih sloboda, prenosi CNN. Navode kako turski premijer Recep Tayyip Erdogan koristi razne metode pritisaka kako bi novinare natjerao na auto-cenzuru, te da oko stotinu novinara trenutno sjedi u zatvoru pod optužbom za sudjelovanje u "zavjerama protiv turske vlade" – tj. u demonstracijama protiv represivnih mjera turske vlasti. 70 posto novinara zatvoreno je zbog navodne povezanosti s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) ili nekom terorističkom organizacijom, a većina njih nije ni osuđena već u zatvoru godinama čeka na suđenje.

Ovo nije prvi put da je Turska prozvana zbog zatiranja ljudskih prava i medijskih sloboda. U siječnju ove godine, Human Rights Watch je u svom godišnjem izvještaju istaknuo zabrinutost stanjem ljudskih prava u Turskoj. Naime, dok je Turska svesrdno podupirala pobune tzv. Arapskog proljeća, na svom vlastitom terenu vodila je žestoku represiju nad novinarima, piscima i stotinama političkih aktivista (naročito kurdskih). Također, turski zakon toliko široko definira spektar terorističkih aktivnosti da je rezultirao ogromnim brojem optužbi protiv onih pojedinaca koji su samo održali govor ili napisali tekst, i to bez ikakvog poziva na nasilje. Novinarska agencija Associated Press navodi kako je, od 35 117 presuda za terorističke zločine koje su donesene nakon napada na WTC 11. rujna 2001., 12 089 njih doneseno u Turskoj, što
čini više od jedne trećine. U razdoblju između 1959. i 2011., od 479 slučajeva koji su izneseni pred Europski sud za ljudska prava vezano uz slobodu izražavanja, 207 slučajeva dolazilo je iz Turske, prenosi The Guardian.

Turski aktivist Sanar Yurdatapan, koji je 12 godina proveo u egzilu, smatra kako je sloboda govora u Turskoj dosegla najniži nivo otkako je Stranka za pravdu i razvoj (AKP) preuzela vlast prije 10 godina. "Puni su samopouzdanja – imaju 50 posto glasova, kažu. Pa dobro, imaju 50 posto, ali postoji i drugih 50 posto", tvrdi Sanar. Smatra kako je Erdogan pomahnitao od kako je okusio moć, te da se ponaša kao bog, prenosi The World.

Temljem članka 8 Antiterorističkog zakona (Zakona 3713), osuđeni su brojni pacifisti, poput npr. Fatih Tasa za prevođenje djela koja je napisao Noam Chomsky, ili autorice Ayşe Nur Zarakolu koja je propitkivala Armenski genocid i prava Kurda. Pred sud je tako izveden i tadašnji kandidat za Nobelovu nagradu, Orhan Pamuk iz istog razloga (u međuvremenu je i osvojio Nobelovu nagradu za književnost). 2000. godine, predsjednik nevladine organizacije za ljudska prava, Akin Birdal, pritvoren je zbog govora u kojem je pozvao na "mir i razumijevanje" između Kurda i Turaka, istaknuvši time "problem" Kurda, prenosi HRW. Demonstracije protiv cenzure internetskog sadržaja u svibnju 2011.

Podsjetimo samo i na političku novinarku i aktivisticu Vicdan Özerdem koja je ovo ljeto kao apatrid i politički azilant u Dubrovniku čekala ishod odluke o izručenju Turskoj. Naime, Turska je putem Interpola zatražila njeno uhićenje zbog terorizma. Vicdan je devedesetih godina sudjelovala u prosvjedima protiv represivnih mjera turske vlade, a zapažena je i zbog "ljevičarenja" u svojim novinarskim tekstovima. Vicdan je provela oko desetak godina u turskim zatvorima, pri čemu je, između ostalog, svjedočila i akciji turske policije "Povratak u život" kojom se nastojao zaustaviti štrajk glađu koji su pokrenuli politički zatvorenici.
Ironično, "Povratak u život" rezultirao je smrću 28 zatvorenika, pri čemu je Vicdan vatrom opečen lijevi dio trupa, a nakon tog događaja oboljela je od PTSP-a.

Osim Vicdan, u hrvatskom pritvoru je dva mjeseca čekala na izručenje u Tursku i bivša turska studentska aktivistica Başak Şahin Duman. "Obje smo žrtve sve češćih zlouporaba Interpolovih tjeralica od strane Turske Republike. To je dio višegodišnjeg procesa kojim se dodatno olakšava progon, te povećava broj političkih pritvorenika i zatvorenika, osuđenih u odsustvu, kao i onih koji traže azil i zaštitu u drugih zemljama. Također, koristi se i stari običaj turskih vlasti da sam proces pretvaraju u kažnjavanje. Posebno u političkim procesima, pritvaranja znaju trajati i šest ili sedam godina bez presude, a neki od tih procesa naposljetku završe oslobađanjem. Na taj način, kazna je već odslužena bez da je tužiteljstvo dokazalo krivnju. Ovakvo kažnjavanje bez presude dugo godina je predmet interesa pokreta za ljudska prava, kako u Turskoj, tako i onih međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao i Europskog suda za ljudska prava koji je donio više presuda protiv Turske Republike s tim u vezi", pisala je za H-Alter Başak, nadodajući kako uočava da i hrvatski mediji prenose ono što pišu cenzurirani turski mediji.

U srpnju je Županijski sud u Zagrebu donio odluku o odbijanju zahtjeva Turske Republike za izručenjem Başak Şahin Duman, te joj je odobren zahtjev za azilom. Vicdan Özerdem je puštena iz zatvora uz zabranu napuštanja mjesta boravka, no Županijski sud u Dubrovniku odlučio je kako nema zapreka njenom izručenju Turskoj.

U međuvremenu, nakon svih ovih optužbi i pritisaka, turska vlada tvrdi kako su novinari zatvoreni zbog nekih drugih vrsta aktivnosti koje nemaju veze s njihovom profesijom.

 

advance.hr | HB.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi