RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Među četiri federalne jedinice u BiH, jedna treba biti hrvatska

Napisano 20.03.2012. 13:21

Među četiri federalne jedinice u BiH, jedna treba biti hrvatska

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović među Hrvatima u Njemačkoj

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Frankfurtu, tijekom tribine o položaju Hrvata u BiH, da je cilj hrvatske politike u BiH osigurati preustroj zemlje u četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila većinski hrvatska. Dr. Čović je brojne posjetitelje najprije izvijestio o predstojećim ustavnim promjenama, načinima njihove provedbe te ciljevima koji su Hrvatima nužni da bi kroz ustavne promjene popravili svoju poziciju.

Bez iseljavanja

Jasno je istaknuo da je za Hrvate neophodna federalizacija BiH od četiri federalne jedinice u kojoj bi jedna bila sa većinskim hrvatskim pučanstvom.
Odgovarajući na brojna pitanja, dr. Čović je istaknuo kako ga posebice veseli činjenica da u raspravi sudjeluju brojni mladi Hrvati koji su svojim pitanjima o budućnosti BiH otvorili neka bitna pitanja čiji će odgovori biti od vitalne važnosti za mogući njihov povratak iz iseljeništva u BiH. 
Predsjednik HNS-a BiH, koji okuplja devet hrvatskih političkih stranaka, je istaknuo da RH mora biti strateški partner BiH, posebno zbog velikog broja Hrvata. Također je kazao kako je interes Hrvata iz BiH ulazak Hrvatske u EU, te da on osobno ne strahuje da će zbog ulaska RH u EU doći do povećanog iseljavanja Hrvata iz te države.

- Ako mi Hrvati stvorimo gospodarske uvjete, čemu će pridonijeti i ulazak RH u EU zbog čega se u pograničnom području otvara sve više tvrtki za buduće poslovanje s EU, onda neće biti potrebe za iseljavanjem, kazao je dr.Čović. On je također naglasio da Hrvatska s BiH ima 1.000 km zajedničke granice te da je stabilnost BiH i u interesu RH. Doda li se tome gospodarska razmjena i izvozne brojke RH u BiH, onda to još više pojačava potrebu RH za bliskim vezama s BiH. Iz svega toga proizlazi i potreba, kao i zakonska obveza svake hrvatske Vlade za Hrvatima u BiH, kazao je dr. Čović. Višesatna politička tribina zaključena je pitanjima gostiju o predstojećim izborima u BiH, te ishodovanja svih potrebnih dokumenata kako za izbore tako i za život i povratak u BiH.

Misa i tribina

Dr. Dragan Čović na tribini je nazočne upoznao i s radom Odjela za iseljeništvo HNS-a i tajništva za iseljeništvo HDZ-a koje vodi Niko Marušić i koje će biti na usluzi u sljedećem periodu svim iseljenicima koji žele ostvariti to demokratsko pravo. Organizatori tribine bili su iznenađeni velikim posjetom rekavši da je ovo bila najposjećenija tribina organizirana u Frankfurtu. Među posjetiteljima tribine o položaju Hrvata u BiH bilo je mnoštvo Hrvata iz BiH, ali i Hrvatske. Svi oni su kroz svoja javljanja i rasprave dali potporu Hrvatskom narodnom saboru BiH, te poželjeli više takvih rasprava čiji bi zaključci bili u interesu hrvatskog naroda u BiH.

Izaslanstvo  HNS-a Bosne i Hercegovine prije tribine je nazočilo svetoj misi i putu križa sa hrvatskim pukom u katedrali u Frankfurtu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi