RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Merkel ne dolazi u Zagreb, ali šalje 'video-dobrodošlicu'

Napisano 29.06.2013. 15:09
Merkel ne dolazi u Zagreb, ali šalje \'video-dobrodošlicu\'

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja ne dolazi na svečanost ulaska Hrvatske u Uniju, izrazila je dobrodošlicu - video porukom, podsjetivši kako Hrvatska treba još napredovati, posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.

Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici, rekla je Merkel na početku poruke. Njemačka je kancelarka podsjetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su započeli višegodišnji naporni pregovori. Hrvatska se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi, podsjetila je.

Čestitam Hrvatskoj, što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu, poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje, kako kaže, politički rad.

Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci, rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području gospodarstva i tržišta rada, javlja Hina.

Napomenula je kako to ne vrijedi samo za novu članicu Hrvatsku, nego za sve zemlja članice Europske unije. Jer Europa, kaže, živi u svijetu koji se mijenja i mi moramo uvijek iznova pokazivati da smo konkurentni i da možemo izvoziti naše proizvode kako bi u našim zemljama nastajala nova radna mjesta.

Merkel se posebno osvrnula na Hrvate u Njemačkoj u kontekstu pristupa Hrvatske EU. Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri milijuna dodatnih građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Njemačkoj od sada moći sudjelovati na komunalnim i europskim izborima i imati mnoge administrativne olakšice, rekla je.

Dobro došla Hrvatska u Europsku uniju!, zaključila je njemačka kancelarka svoju video poruku.

Bljesak.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi