RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa Franjo uveo stroge kazne za pedofile

Napisano 11.07.2013. 14:21
Papa Franjo uveo stroge kazne za pedofile

Papa Franjo uveo je u vatikanski kazneni zakon stroge kazne za zločine protiv djece i reciklažu novca, te ukinuo kaznu doživotnog zatvora i zamijenio ju s kaznom zatvora od 30 do 35 godina, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Papa je usvojio reformu vatikanskog kaznenog prava koji se do sada temeljio na talijanskom zakoniku (Codice Zanardelli) kako je bilo usvojeno konkordatom iz 1929. godine kojim je utemeljena Država Grad Vatikan. I bivši sobar pape Benedikta XVI., Paolo Gabriele suđen je na osnovu starog talijanskog kaznenog zakonika, pa je osuđen samo za kazneno djelo krađe povjerljivih dokumenata iz papine sobe, a ne i za napad na sigurnost države za što je mogao biti optužen.

Današnjom reformom koju je proveo Franjo, uvodi se i kazneno djelo „protiv javne uprave na osnovu Konvencije UN protiv korupcije iz 2003.“, obznanjuje vatikanski ured za tisak. Konvencija predviđa stroge kazne u zaštitu ispravnosti ponašanja državnih čimbenika. Tako je uveden mogućnost zapljene imovine optuženima osobama.

Papa Franjo uveo je i nove mjere u kategoriji kaznenih djela protiv maloljetnika. Kaznena djela su prodaja, prostitucija i seksulano nasilje maloljetnika. Ta reforma kaznenog zakonika je značajan korak naprijed u borbi protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Novim zakonom mogu biti kažnjeni ne samo dužnosnici i službenici vatikanske kurije, već i apostolski nunciji i diplomatsko osoblje Svete Stolice, kao i uposlenici u institucijama vezanima za Svetu Stolicu bez obzira gdje se nalaze, dakle i ako nisu na teritoriju Države Grada Vatikana.

Kažnjiva djela postaju i genocid i aparthejd, odnosno zločini protiv čovječanstva.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi