RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa: Osudio sam nejednakost, ali nisam zbog toga marksist

Napisano 16.12.2013. 09:42
Papa: Osudio sam nejednakost, ali nisam zbog toga marksist

Papa Franjo je rekao da poznaje mnoge marksiste koji su dobri ljudi, ali da on sam nije komunist zbog toga što osuđuje nejednakosti, odgovarajući na kritike američkih ultrakonzervativaca nakon njegova oštrog govora protiv divljeg liberalizma.

"Marksistička ideologija je pogrešna. No u svom životu sam susretao mnoge marksiste koji su veoma dobri ljudi, zato se ne ljutim", rekao je Sveti Otac u razgovoru za talijanski dnevnik La Stampu od nedjelje.

Rekao je da njegova osuda nejednakosti koje proizlaze iz današnjeg svjetskog gospodarskog sustava ne želi biti stručna analiza, ali se uklapa u socijalni nauk Katoličke Crkve.

"Ta osuda me ne čini marksistom", kazao je.

Vjeran svojoj slici branitelja siromaha, papa Franjo je u svojoj apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium objavljenoj koncem studenoga, žestoko osudio diktaturu "bezdušnog" tržišta koje rađa "kulturu otpada", gurajući na rub čitave narode.

Rush Limbaugh, metodist i veoma popularan američki konzervativni radijski voditelj nazvao je taj teks "čistim marksizmom".

Bergoglio, ističu njegovi biografi, nipošto nije marksist, naprotiv: premda nikada nije bio superkonzervativan, izravno se sukobio s isusovcima, radikalnim ljevičarima, koji su bliski marksizmu.

Nasuprot teologiji oslobođenja, veoma popularnoj u Latinskoj Americi 1970-ih, Papa nudi nemarksističku "pučku teologiju".

Njegovu obitelj doseljenu iz Italije uništila je kriza 1929. i na ulicama Buenos Airesa je mogao osjetiti kobne posljedice liberalizma u Argentini zadnjih desetljeća.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi