RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa smijenio ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa

Napisano 01.08.2013. 23:09
Papa smijenio ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa

U istom danu nadbiskupima Ljubljane i Maribora prestaju biti Anton Stres (70) i Marjan Turnšek (58). Ured za tisak Svete Stolice objavio je kako je papa Franjo prihvatio ostavke Stresa i Turnšeka na osnovi Kanonskog crkvenog prava 401, paragrafa 2. Tu je riječ o podnošenju ostavke biskupa „zbog nesposobnosti ili drugog snažnog razloga zbog kojeg nije sposoban obavljati svoju službu“. Dakle papa Franjo je smijenio dvojicu slovenskih nadbiskupa nekoliko dana nakon što je u zrakoplovu s novinarima najavio transparentnost u financijama Crkve, a mariborska nadbiskupija ostvarila je gubitak od 800 milijuna eura.

Smjena dvojice slovenskih nadbiskupa drastična je mjera, kakva se ne pamti u Crkvi, zbog financijskog negativnog djelovanja odnosno zbog financijskog kraha. Posebno kada je riječ o jednoj državi i u istome danu. Slovenija ima šest biskupija i u istome danu smijenjena su dvojica nadbiskupa dviju najvećih biskupija.

Zapravo, već je čistka u slovenskoj Crkvi započela kada je Benedikt XVI. prihvatio, po istom kanonskom pravu, 3. veljače 2011. ostavku tadašnjeg mariborskog nadbiskupa Franca Krambergera, kojega je na tom položaju zamijenio Turnšek. Zašto je smijenjen i ljubljanski nadbiskup? Anton Stres bio je pomoćni biskup u mariborskoj nadbiskupiji koja je nagomilala gubitke. Slučaj s mariborskom nadbiskupijom eksplodirao je 2010. godine i Sveta Stolica je u Sloveniju uputila apostolskog vizitatora.

Naime, mariborska nadbiskupija prečesto je počela slati Vatikanu čudne zahtjeve za dozvole uzimanja kredita u raznim bankama. Otkriveno je kako je kroz razne financijske operacije preko banaka, telefonskih kompanija i televizijskih postaja, koje su, uz ostalo, emitirale pornografske programe, stvorena rupa od 800 milijuna eura. Nakon toga je Benedikt XVI. smijenio Krambergera. Naknadna istraga pokazala je kako su malverzacije započele još 2003. godine, a možda i ranije, pa su proizišle i velike odgovornosti u tome mons. Stresa, koji je 2009. godine imenovan ljubljanskim nadbiskupom, dakle kada još Vatikan nije znao za aferu jer je tek 2010. uputio svoga nadglednika. Dakle, razumljivo je što je sada smijenjen i Stres, koji je priznao da je papa Franjo još 29. travnja zatražio od njega ostavku.

Kako bi dvije biskupije mogle nastaviti svoje djelovanje, papa Franjo je imenovao biskupa Novoga Mesta, mons. Andreja Glavana za apostolskog administratora Ljubljanske nadbiskupije, a celjskoga biskupa mons. Stanislava Lipovška za apostolskog administratora Mariborske nadbiskupije. Gubitke će pokriti IOR.

Papa Franjo je započeo čistku te će vjerojatno biti kontrolirana financijska djelovanja svih biskupija.

Nakon što je najavio kako, bez obzira na to hoće li IOR biti banka ili ne, treba sve biti transparentno, vatikanska ustanova za vjerska djelovanja (IOR) objavila je prvi put u povijesti svoju internetsku stranicu na kojoj iznosi neke svoje financijske poslove. Internetska stranica je bila u pripremi i trebala je biti predstavljena ujesen, ali budući da je papa Franjo 29. srpnja u zrakoplovu novinarima kazao kako IOR treba biti transparentan, dva dana kasnije objavljena je stranica www.ior.va.

Na stranici se kaže kako su s 31. prosinca 2012. klijenti IOR-a bili: 5200 katoličkih institucija, dakle Sveta Stolica sa svojim uredima, zatim biskupije i redovi, koje predstavljaju 85% vrijednosti odnosno šest milijardi eura od ukupnog iznosa kojim je upravlja, odnosno 7,1 milijardu eura.

Račune u IOR-u ima i 13.700 osoba, odnosno crkvenjaka, zaposlenika ili bivših vatikanskih zaposlenika s ukupnim iznosom od 1,1 milijardu eura ili 15% ukupnog pohranjenog iznosa. Preko IOR-a  ide i novac za oko 5000 umirovljenika. Stranica je vrlo jednostavno napravljena jer vjerojatno još nije završena, ali se očito s njome što prije htjelo izaći u javnost.  


Nema komentara

Anketa

Ustavi