RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

POBJEDA ISTINE! Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača!!

Napisano 16.11.2012. 11:32

Žalbeno vijeće oslobodilo je generale po svim točkama i idu na slobodu!

POBJEDA ISTINE! Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača!!

Prva reakcija koja se čula od naših generala, kako doznajemo, bila je ona Markačeva koji je kazao „Ima Boga“.

Haaški sud oslobodio je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača po svim točkama i idu na slobodu, odlučilo je danas Žalbeno vijeće haaškog suda! Prva reakcija koja se čula od naših generala, kako doznajemo, bila je ona Markačeva koji je kazao „Ima Boga“.
Na haaškom sudu danas je izrečena drugostupanjska presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u travnju prošle godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

Sudac Merron Theodor je u 9 sati najavio da će danas žalbeno vijeće izreći svoju presudu. Najavio je da će sažeti ključna pitanja iz žalbenog postupka i glavne zaključke.
Žalbeno vijeće pobija tvrdnje raspravnog vijeća da su topnički napadi na četiri grada bili protuzakoniti. Djelomično su u tom dijelu prihvaćene žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača i poništava se navod da su napadi na četiri grada bili protupravni. Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo u iznošenju granice od 200 metara. Sudac smatra da to vijeće nema nikakav dokaz o tome.

Žalbeno vijeće podsjeća da je raspravno vijeće utvrdilo: Gotovina je znao za kazneno djelo koja su počinjena u četiri grada. Upravo je ta kaznena djela trebao spriječiti. Gotovina je propustio poduzeti napore kako bi se spriječila ta kaznena djela i spriječiti buduća. No, žalbeno vijeće smatra da su te mjere bio nedovoljno razrađene da bi spriječio i minimalizirao počinjene kaznenih djela pod njegovom kontrolom. Gotovina je poduzeo sve nužne mjere kako bi održao red među svojim podčinjenima., što znači da ga se ne može osuditi na temeljnih alternativnih vidova odgovornosti.

Žalbeno vijeće izreklo i za Markača također nije utvrdio da je propustio naložiti istrage, za što ga se tereti. Žalbeno vijeće smatra da raspravno vijeće nije donijelo dovoljno dokaza o propustima kao odgovornoj osobi. Civilne odlaske iz četiri grada ne može se ocijeniti kao deportacija. Oni koju su protupravno napali nisu imali namjeru razmjestiti civile. Topnički napadi su bili zakoniti. Ne može se izvan svake sumnje dokazati njihova krivna za deportaciju. Žalbeno vijeće ponovilo je da neće ni Gotovinu ni Markača osuditi na temelju alternativnih vidova odgovornosti.

Kaže da žalbeno Vijeće nije pogriješilo u tome da je zaključilo da je udruženi zločinački pothvat postojao odnosno da se Srbe htjelo potjerati silom. Nije postojao udruženi zločinački pothvat, ponovio je sudac, te je dodijelilo žalbu u prvoj i trećoj točki Gotovini te za prvu i drugu točku Markačeve žalbe.

Na prvostupanjsku presudu generali su se žalili. Luka Mišetić i Goran Mikuličić, voditelji obrane Gotovine i Markača očekivali su pravednu presudu i rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu. Cijela je Hrvatska strepila. Najemotivnije će biti u Pakoštanima i Đurđevcu, rodnom mjestu Gotovine i Markača.

U četvrtak je cijela Hrvatska, od Dubrovnika do Vukovara molila za generale. Tisuće branitelja i građana molitvom i bdijenjima pružale su potporu generalima. Braniteljske udruge organizirale su praćenje haaške presude na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Točke optužnice po kojima su Gotovina i Markač nepravomoćno osuđeni:
Točka 1, progon kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 2, deportacija kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 4, pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 5, bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 6, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti;

Točka 7, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja;

Točka 8, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti; i

Točka 9, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja

Nisu krivi po točki 3, nečovječna djela (prisilno premještanje) kao zločin protiv čovječnosti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi