RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Povratak mora biti prioritet Hrvatske i BiH

Napisano 06.02.2013. 14:43

Susret – Apostolski nuncij D`Erico primio ministra Ljubića

Povratak mora biti prioritet Hrvatske i BiH

 

■ Sveta Stolica nastavlja upozoravati na težak položaj Hrvata katolika u BiH, napose na probleme s povratnicima

■ U suradnji s drugim državama riješiti pitanje prognanika, kaže nuncij D'Errico

■ Potrebno je ubrzati uplatu obećanog novca, ističe ministar Ljubić

 

Ministar Damir Ljubić sastao se u Zagrebu s apostolskim nuncijem nadbiskupom Alessandrom D'Erricom. Tema razgovora bilo je pitanje povratka Hrvata katolika koji su prognani iz BiH, i raspisani javni poziv upućen izbjeglim osobama da se prijave za povratak kroz Regionalni stambeni program koji se provodi u regiji.

Zabrinutost

Apostolski nuncij naročito se zanimao za položaj Hrvata katolika u BiH, a posebice u svjetlu pisma državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea kojom je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice vezana za budućnost Katoličke crkve i katolika u BiH. Njegova ekscelencija apostolski nuncij naglasio je da Katolička crkva i on osobno daju svoju punu potporu procesu povratka i uspostavi dostojanstvenog života katoličkog puka u BiH, te se zalaže da se regionalnim pristupom i kroz bilateralne odnose ovaj proces uspješno okonča. Ministar Ljubić je informirao nuncija D'Errica o programu te o visini sredstava dobivenih nakon donatorske konferencije održane u Sarajevu, i o provedbi programa. Naglasio je značaj realiziranja programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba i istaknuo da je potrebno učiniti dodatne napore kako se ne bi u europskim i administrativnim institucijama zadržavala sredstva koja su namijenjena za ovaj projekt.

Susreti u RH i Srbiji

Također je izvijestio nuncija o nedavnom sastanku s kardinalom Puljićem i biskupom Komaricom, na kojem su razmijenili informacije te dogovorili daljnju suradnju. Ministar je upoznao nuncija s razgovorima koje je vodio s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem kako bi zajedničkim snagama potaknuli što bržu i učinkovitiju provedbu plana i programa obnove domova povratnicima. Naglašena je potreba nastavka suradnje RH i BiH na tome planu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi