RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SAD s talibanima ide u izravne pregovore

Napisano 20.06.2013. 13:10
SAD s talibanima ide u izravne pregovore

Samo dan nakon što su afganistanske sigurnosne snage od NATO-a preuzele odgovornost za stanje sigurnosti u zemlji, talibani su otvorili svoje predstavništvo u katarskoj Dohi i najavili skoru uspostavu Islamskog Emirata Afganistana.

Uz talibanske predstavnike ured u Dohi svečano je otvorio i pomoćnik katarskog ministra vanjskih poslova pa je vrlo jasno da talibanski ured ima podršku katarskog emira, iako su talibani upravo u trenutku otvaranja svog katarskog predstavništva u Afganistanu izveli napad u kojemu je upotrijebljeno oko 6 tona eksploziva i poginulo stotinjak ljudi.

– Islamski Emirat Afganistan želi dobre odnose sa svim zemljama, ali prvenstveno želi istjerati okupatora iz zemlje – ustvrdio je na otvaranju ureda talibanski predstavnik za odnose s javnošću. Primarni zadatak novootvorenog neformalnog diplomatskog predstavništva, čiji su članovi zaštićeni imunitetom iako ne predstavljaju ni jednu suverenu zemlju, pregovori su o budućnosti Afganistana koje uskoro povesti sa SAD-om. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odlučio je ove pregovore bojkotirati, iako je dan ranije još bio raspoložen za njih. Planiraju iz svoje katarske baze stupiti i u vezu s UN-om kako bi se prijavili za članstvo u ovoj organizaciji. Napad eksplozivom u Afganistanu nisu htjeli pobliže komentirati, ali kažu da se slične akcije mogu očekivati i u budućnosti.

– Gdje je rat, tu je i smrt. Na bojišnici se ne dijele slatkiši. Afganistan je pod okupacijom 29 zemalja i bit će žrtava – rekli su na otvaranju.

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi