RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Siromašnoj djeci u Tanzaniji pomažu misionarke iz Gruda, Stoca i Imotskog

Napisano 20.01.2014. 08:44
Siromašnoj djeci u Tanzaniji pomažu misionarke iz Gruda, Stoca i Imotskog

Zemlja crvena, oblaci prašine, put neravan, pun rupa i kanala. Ljudi iscrpljeni nemilosrdnom klimom, neumornim radom, bijedom, siromaštvom i nadom da će preživjeti sutra. Tim riječima svoj misionarski put u Tanzaniju opisuju tri vrijedne žene iz udruge ‘Zdenac’. Svoj pohod počele su s ciljem pomaganja siromašnoj djeci u Tanzaniji koja odrastaju u sirotišu. - U sirotištu odrasta 53 djece od 1 mjeseca do 10 godina. Neka od djece imaju očeve koji su se oženili i imaju drugu djecu, ali ih ne posjećuju, kao da nisu postojali.

Ostali sami

Većina ih nema ni oca ni majku. Kad umre majka, dječja sudbina je sirotište. Ne želi ih ni rodbina, razlog je siromaštvo i neimaština. Ne posjećuju ga jer se boje da će ga oni morati odgajati i brinuti se za njih. Umire se od AIDS-a, malarije i anemije. Ima djece koja nemaju nikog svog, govore u Udruzi ‘Zdenac’. Tri volonterke Zdenca Mirjana, Anđelka i Nikolina su u selu Ujewa u čijoj općini Mbarali školu pohađa blizu 500 djece i kumčadi udruge ‘Zdenac’. Mirjana Iličić je rođena Gruđanka i predsjednica zagrebačke podružnice ‘Zdenac’. Nikolina Babić je volonterka rođena u Stocu, dok je Anđelka Knezović Svetec rođena Imoćanka i terapeutkinja koja je vodila edukacije trudnica i medicinskog osoblja u bolnicama južnog dijela Tanzanije. U posljednjoj ispovijesti spominje se dječačić Devid Metodi koji ima 11 godina, rođen je u Tanzaniji, voli igrati nogomet i ne ide u školu. On je kumče MKVC, te će se početkom iduće godine, zahvaljujući donaciji svih članova MKVC, prvi put naći u pravoj školskoj klupi. Roditelji su mu umrli od AIDS-a, a Devid dane provodi čuvajući bebu svoje pet godine starije sestre dok ona u bolnici obavlja teške fizičke poslove kako bi ih prehranila. Priča o Devidu tek je jedna od bezbroj sličnih tužnih priča iz Afrike o životu u bijedi koju do nas donose misionarke. Anđelka Knezović Svetac, misionarka iz katoličke udruge ‘Zdenac’, je i sestra motovikara MKVC fra Nediljka Knezovića i veterana-bikera Brune Knezovića Kulta iz Središnje Hrvatske MKVC i nositelja nagrade Ponos Hrvatske za donaciju stotinjak ovaca obiteljima slabijeg imovinskog stanja u Lici. Upravo je njihova bila ideja da se pomogne djetetu koje živi u najvećoj bijedi i najtežoj egzistencijalnoj situaciji u misiji Ujewe na jugu Tanzanije, na granici s Mozambiqueomu. Inače misiju u Ujawi u Tanzaniju vodi hrvatski misionar don Ante Batarelo. Svećenik rodom iz Dicma, iz Sinjske krajine, koji gotovo 40 godina djeluje na području Ujewe. Don Ante je osnovao misiju unutar koje se nalaze: crkva, župni ured, dječji vrtić, krojačka škola, bolnica i škola za drvodjelce. - Pod dubokim dojmom priče o Devidu prikupili smo novčana sredstva i poslali ih preko misionarke Anđelke za obitelj Metodi.

Donacijama do škole

Od donacije su plaćeni Devidova školarina, školska oprema i pribor, smještaj i hrana te je kupljeno 60 kg hrane, higijenskih potrepština i madrac za bebu za njegovu obitelj. Namjera nam je Devida i dalje školovati, po mogućnosti i u Hrvatskoj, pa pozivamo sve prijatelje i institucije da se pridruže našim nastojanjima kako bi Devidu omogućili sretnije djetinjstvo i neophodno obrazovanje kako bi pomagao svojoj obitelji i drugoj djeci - kazali su u Moto klubu veterani Croatia. Na svakoj školi u Tanzaniji stoji natpis “Obrazovanje je ključ života, a vrijedni misionari nastavljaju obrazovati djecu, raditi s njima, i svoju priču širiti i razvijati kao primjer zajednici.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi