RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Srbija započela pregovore sa EU; Dačić: najvažniji događaj nakon Drugog svjetskog rata

Napisano 21.01.2014. 16:45
Srbija započela pregovore sa EU; Dačić: najvažniji događaj nakon Drugog svjetskog rata

Nakon Međuvladine konferencije, kojom je i službeno Srbija počela pregovore o članstvu u EU, u Bruxellesu je održana zajednička konferencija za novinare, na kojoj su govorili ministar vanjskih poslova Grčke, Stefan Fule, europski komesar za proširenje, premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Upravo smo otvorili pregovore sa Srbijom", priopćio je danas u Bruxellesu Evangelos Venizelos, potpredsjednik vlade i šef diplomacije Grčke, predsjedavajuće EU novinarima, dodavši da je predstavljen pregovarački okvir EU za Srbiju koji je uzeo u obzir iskustva prethodnih procesa proširenja, ali i specifičnosti Srbije.

Prema njegovim riječima, prva međuvladina konferencija predstavlja prekretnicu u odnosima između Srbije i EU. "Cilj je da Srbija u potpunosti prihvati stavove EU. Ovo je novi pristup i potrebno je iskustvo da bi se pregovaralo o pravosuđu, o ljudskim pravima", rekao je Venizelos.

Cilj je, dodao je, i da se potvrdi dalji napredak i dalje učešće Srbije u poboljšanju odnosa sa Kosovom i dodao da će proces pregovaranja omogućiti da obje strane nastave svoj europski put, a da se pri tom ne blokiraju.

Fule je istaknuo da prva međuvladina konferencija Srbije i EU označava "početak prve ključne faze u našem odnosu sa Srbijom". Prema njegovim riječima, pred Srbijom leže mnogi izazovi, a to podrazumijeva da će morati ostati privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju europskih standarda.

"Beograd će morati ostati potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi primjenjivati sve što je dogovoreno", podvukao je Fule. Srbija će, kako je dalje naveo, morati završiti reforme i uskladiti propise sa europskim pravilima, a u tom smislu su naročito važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču sloboda, vladavine prava, pravosuđa.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost EU da pomognu Srbiji da dođe do ovog dana, istaknuvši tom prilikom visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je, kako je rekao Dačić, bila ključni faktor za dolazak do kompromisa u briselskom dijalogu, ali i Fulea, "koji je radio strpljivo svih ovih godina na stvaranju uvjeta da može napisati u svom izvještaju kako Srbija zaslužuje da dobije status kandidata i otvori pregovore".

"Mi koji sudjelujemo u politici možda možemo misliti da je ovo dnevno politički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju poslije Drugog svjetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba ići", rekao je Dačić.

"Poduzet ćemo sve potrebne napore da građani žive bolje, mi nismo tako slatkorječivi i šarmantni kao neki drugi, ali pokazali smo ozbiljnost u radu i to je odogovor na povjerenje koje nam ukazuje EU, ali i na očekivanje naših građana", rekao je Vučić.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi