RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Talijanska oblast Piemont darovala 'Laboratorij šljive' općini Odžak

Napisano 05.01.2013. 13:15

Projekti – Suradnja talijanskih općina s Posavinom

Talijanska oblast Piemont darovala 'Laboratorij šljive' općini Odžak

■ Donacije - Prije su darovali dječji vrtić, autobus, a sad poljoprivredni projekt
■ Talijani žele doprinijeti preradi svih proizvoda od šljive

Talijanske gradove Valdengo i Roasio u pokrajini Biella i posavsku općinu Odžak veže dugogodišnje prijateljstvo okrunjeno potpisanom poveljom o bratimljenju.

Uspješna suradnja

Kulturna suradnja produbljena je projektima u kojima je Odžak dobio, uz ostalo, obnovljen Dječji vrtić „Paola Cerueto“, dobili su i školski autobus, a gospodarskim projektom iz poljoprivrede, koji bi tek trebao dati rezultate na terenu, okrunili su uspješnu suradnju. Radi se o projektu vrijednom 24.000 eura.
 
Regija Piemont kupila je opremu koju nazivaju „Laboratorij šljive“ i darovala je posavskoj općini. Načelnik Roasia Ubaldo Gianotti sa suradnicima posjetio je Odžak kako bi potvrdili dugogodišnje prijateljstvo s posavskim gradom i ujedno službeno okončali završetak projekta.
- Naše općine veže prijateljstvo i suradnja. Ovo je još jedan projekt koji smo zajednički realizirali i produkt je te suradnje. Njime želimo doprinijeti preradi svih proizvoda od šljive. Na taj projekt nas je potaknuo razgovor s proizvođačima voća i povrća odžačkoga kraja. Mi smo dio Europske unije, a vi se pripremate za to vrijeme. Trebate unijeti neke projekte koji su dio ovoga kraja, njegova posebnost i prednost, kao što bi mogla biti šljiva - kazao nam je Gianotti.
 
Probna parcela

„Laboratorij šljive“ pokrajina Piemont darovala je Odžaku. - Radi se o kompletnoj opremi od kazana za pečenje rakije, pojilice za boce, kazana za spravljanje pekmeza, sprave za stavljanje etiketa i ostala prateća oprema, objašnjavaju nam predstavnici talijanskog izaslanstva.

- U sklopu ovoga projekta donijeli smo i sadnice šljive iz Italije. One su malo krupnije, ali se nadamo da će ukrštanjem s posavskim sortama šljiva biti dobiven novi proizvod od koje se ne pravi samo rakija, već i drugi proizvodi - smatra gospodin Gianotti.
Želja mu je da u Odžaku naprave jednu probnu parcelu i za talijanska vrhunska vina.

Predstavnica humanitarne organizacije koja je izgradila porušeni odžački vrtić i već godinama pomažu njihov rad - kazala je da su tijekom posjeta Odžaku obišli vrtić i iznimno su zadovoljni njegovim funkcioniranjem.


Nema komentara

Anketa

Ustavi