RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko će biti novi predsjednik Venezuele - Cabello ili Maduro?

Napisano 06.03.2013. 11:14
Tko će biti novi predsjednik Venezuele - Cabello ili Maduro?

Smrt Huga Chaveza otvorila je mnoga pitanja, a jedno od njih je - tko će biti novi predsjednik Venezuele? Venezuelanski ustav nalaže da predsjednik Nacionalnog vijeća, a to je u ovom trenutku Diosdado Cabello, preuzme taj posao, piše Al Jazeera. Međutim, jedna od posljednjih Chavezovih želja bila je da privremeni predsjednik bude potpredsjednik Nicolas Maduro, što je nekoliko sati nakon Chavezove smrti potvrdio ministar vanjskih poslova Elias Jaua.

Maduro (50) je bio jedan od najbližih Chavezovih savjetnika, a za razliku od Cabella navodno nije baš pragmatičan. Smatra se da je blizak komunističkoj ideologiji, Kubi i braći Castro. Prema Chavezovoj želji, trebao bi obavljati posao prijelaznog predsjednika, a potom će biti glavni kandidat stranke na izborima koji će se održati unutar 30 dana.

 

Bivši vozač autobusa

- On je odabran za naseljednika prvenstveno zbog svoje potpune i apsolutne odanosti Chavezu - rekao je Ysrael Camero, politički analitičar i profesor na Središnjem sveučilištu Venezuele.

Maduro, bivši vozač autobusa i sindikalist, ima završenu srednju školu, a na fakultet nije išao. Još kao tinejdžer postao je politički aktivan pa se pridružio Socijalističkoj ligi, te je putovao u Kubu na obuku o organiziranju sindikata. Nakon povratka kući pridružio se sindikatu radnika podzemne željeznice Caracasa.

2006. godine postao je ministar vanjskih poslova. Smatra djelomično zaslužnim za pokretanje Bolivarskog saveza za Amerike (ALBA) s drugim lijevo orijentiranim latinskoameričkim vladama te za jačanje veza s Rusijom i Kinom. U kolovozu 2012. godine postao je potpredsjednik, a Chavez ga je u prosincu, kada mu se vratio rak, odredio za svog nasljednika.

 

Cabello ima podršku vojske

Profesor Camero objašnjava kako Maduro u stranci predstavlja građanski sektor, dok Cabello ima veću podršku vojske, ali ne i potpunu podršku stranke. Cabello je, kao bivši pripadnik oružanih snaga, sudjelovao u Chavezovom pokušaju puča protiv predsjednika Carlosa Andresa Pereza u veljači 1992. godine. Nakon što je puč propao, Cabello je savršio u zatvoru na dvije godine. Nakon Chavezove pobjede na izborima 1998. godine, Cabello je pomogao organizirati prochavezovske građanske organizacije poznate kao bolivarski krugovi, čiji je cilj bio osnažiti radnike i sirotinju.

2001. postao je predstojnik ureda predsjednika, a u travnju 2002. godine, tijekom dvodnevnog puča protiv Chaveza, preuzeo je dužnosti predsjednika. Prva naredba bila mu je slanje skupine elitnik postrojbi u akciju spašavanja Chaveza, koji je bio zatvoren u bazi na Karibima. Chavez se nakon samo nekoliko sati vratio u ured, a Cabello je nagrađen funkcijama ministra unutarnjih poslova, pravosuđa, infrastrukture i javnih radova.

Pogreb u petak

Ministar vanjskih poslova Elias Jaua objavio je na državnoj televiziji kako je vlada proglasila sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza. U petak će se održati javni pogreb na koji će biti pozvani gosti iz Latinske Amerike. 

(VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi